22.04.2023 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní zemědělská technika

Trend budoucnosti směřuje k novým technologiím, zahrnujícím využívání zemědělských robotů nebo dronů pro usnadnění každodenních zemědělských činností. V současnosti mohou tyto technologie fungovat na polích, nebo ve sklenících a zvládají širokou škálu zemědělských operací, mezi které spadá setí, sklizeň, aplikace postřiků, odběr vzorků z půdy a další činnosti.

Moderní zemědělské stroje usnadňují zemědělcům pěstování různých druhů plodin a to jak finančně, tak i ekologicky přijatelným způsobem. Navzdory tomu, že jsme zatím stále ve fázi vývoje robotických technologií, i v současnosti se lze setkat s celou řadou příkladů, které vykazují velký potenciál v oblastech užití zemědělských robotů pro produkci potravin. Autonomní mobilní roboti mohou být využíváni v případě mnoha polních úkonů. Jejich nespornou výhodou je možnost vyhodnocování a ukládání velkého množství dat. Dalším benefitem je možnost využití v rámci celého pozemku, případně pouze v určitých částech. Hojně využívanou technologií v precizním zemědělství jsou systémy určené k automatickému řízení vozidel.

V současné době se mnoho výzkumů zabývá snahou o maximalizaci využití moderních technologií pro aplikační úlohy. Výsledky z univerzit poukazují na rostoucí stupeň technologického pokroku v odvětví jako jsou mapování polí a plodin, vzorkování půdy, setí a sklizeň. Výzkumy kladou důraz na rostoucí zájem o autonomní, případně částečně autonomní systémy pro snížení jednotlivých úloh, kde je největší pracovní vytížení. Jedná se o zpracování půdy, setí a sklizeň. Jelikož v průběhu práce stroje na poli dochází k mnoha složitým manipulačním pohybům, je tato problematika hojně diskutována kapacitami po celém světě. Většinou dochází k plánování cesty a nejvíce využívaným postupem přímý chod do přesně dané koncové pozice s využitím vedení za pomoci detekce polohy prostřednictvím optické zpětné vazby. Řešení algoritmů pro navržení optimální trasy jízdy je velmi obtížné v důsledku rozeznávání překážek. Některé koncepty jsou navrženy na odhalování překážek za pomoci snímačů pro detekování a zjišťování vzdálenosti. Těchto výsledků lze dosáhnout pouze pomocí všestranných a specializovaných robotizovaných systémů.

Firma Fendt je jednou z Německých korporátních firem, které se ve spolupráci s Univerzitou aplikovaných věd v Ulmu zabývají výrobou zemědělských strojů. Společně se podílejí na vývoji robota pro setí semen rostlin pod názvem Fendt Xaver. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. Hlavním úkolem je vývoj technologie v podobě skupin malých robotů, které budou moci zemědělci použít na svých polích.

Systém robotického setí má několik částí. První část tvoří jednotka zabývající se logistikou, která je implementována do přívěsu. Ten má na starost dobíjení baterií spolu s distribucí osiva a přesnou navigaci malých robotů. Majitelé polí plně důvěřují navrhování úkonů a kontrole průběhu setí. K zajišťování přesných souřadnic využívají malí roboti navigaci pomocí satelitů. Roboti jsou řízeni a optimalizováni za podpory algoritmu OptiVisor.

Celý článek Ondřeje Tupého najdete v Mechanizaci zemědělství 5/2023.*

Robot společnosti ecoRobotix

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down