21.04.2023 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pestrá oslava třicátého výročí

Před třiceti lety založilo pět společníků firmu, která v jedné hale na okraji Heřmanova Městce. Začala vyrábět komunální techniku. Na ročním obratu kolem 20 mil. korun se tehdy podílelo jedenáct lidí. V loňském roce zaměstnávala tato společnost, která časem začala obchodovat se zemědělskou a zahradní technikou, v areálu o rozloze 3,5 hektaru už 85 pracovníků a dosáhla obratu téměř 260 mil. korun. Kdo firmu nepoznal, prozradíme, že jde o AGROMETALL, s. r. o., Nový Dvůr.

V duchu oslav třicátého výročí se nesly i letošní dva dny otevřených dveří. Vystaveno bylo přes 60 zemědělských strojů pěti hlavních značek včetně vlastních výrobků. Letošní akce se od těch minulých výrazně lišila. Byla především pestrá. Zatímco u předešlých dnů otevřených dveří tvořily stroje jednotlivých značek vždy malou „jednobarevnou“ expozici, tak letos dominovaly v celém areálu soupravy traktorů s různobarevnou závěsnou technikou. Téměř 700 návštěvníků si tak mohlo prohlédnout výkonově sladěné soupravy, které doplňovaly samostatné stroje, třeba mlátička nebo samojízdná řezačka. Během dne se pak návštěvníkům předváděly při práci na vyčleněné trase oranžové sypače a zametače.

Jedním ze zakladatelů společnosti je současný jednatel a obchodní i ekonomický ředitel Ing. Jaromír Donát, s nímž jsme si během letošních dnů otevřených dveří povídali. „V roce 1993 jsme začínali s výrobou komunální techniky. Významným milníkem naší firmy byl rok 1995, kdy jsme navázali spolupráci se společností STROM Praha. V okrese Chrudim a jeho okolí jsme zahájili prodej a servis traktorů John Deere, které jsem potřebovali k závěsné technice. Tato spolupráce trvá dodnes a já si toho moc vážím. V roce 1998 jsme zařadili do našeho sortimentu techniku Kverneland, což byla po traktorech John Deere naše druhá „velká“ značka. Dnes máme tři hlavní obchodní partnery, a to STROM Praha, Kverneland Group Czech a BEDNAR FMT. Jde o významné importéry a výrobce zemědělských strojů v České republice, kteří s námi psali historii společnosti AGROMETALL. A s nimi jsme došli až do dnešní doby.“

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 18.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down