30.04.2023 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonný a robustní manipulátor si s vaky jenom hraje

Zemědělské družstvo Dolní Újezd v poslední době investovalo nemalé prostředky do modernizace svého strojového parku. Takovým novým strojem je například velký secí stroj Horsch Maestro 24.50 SV. Ten je na rozdíl od dosavadních přesných secích strojů vybaven centrálním zásobníkem na hnojivo ale i osivo. Velkokapacitní zásobník se doplňuje z velkoobjemových vaků. Na jedno naplnění je možné zasít 40 až 50 hektarů kukuřice. Doplňování se provádí jen dvakrát za den a postačuje pro něj jeden člověk na poli.

Podmínkou ovšem je dostatečně výkonný nakladač. Zemědělské družstvo Dolní Újezd využívá několik menších teleskopických manipulátorů od německého výrobce Kramer, mimo jiné také v provozech živočišné výroby. Na základě spokojenosti s jejich fungováním oslovili pracovníci opět firmu Kramer s požadavkem na velký model manipulátoru, vhodný k práci na poli a na farmě tehdy, pokud je zapotřebí manipulovat s těžkými břemeny. Zástupci výrobce podniku dodali na jaře 2022 model Kramer 5509. Jeho silné rameno dokáže zvednout břemeno do výšky až devíti metrů. Manipulátor zvládne břemena o hmotnosti až 5500 kg, takže velkoobjemové vaky jsou pro něj hračkou.

Když zrovna neobsluhuje secí stroje Horsch, tak Kramer 5509 zajišťuje manipulaci s hranolovými balíky slámy od lisu Krone BiG Pack HDP anebo také se špulkami ocelového plechu o hmotnosti více než 4 000 kg. Plech se využívá ve vlastní výrobě. Díky svému značnému výškovému dosahu se Kramer 5509 uplatňuje i při ořezávání větví stromů, kdy je k rameni uchycen koš pro obsluhu. A díky přídavnému hydraulickému okruhu může manipulátor pracovat i se zametacím kartáčem při úklidu na farmě. Manipulátor všechny své úkoly zvládá s lehkostí, obsluha ocenila výkon motoru i hydrauliky a jednoduché ovládání. V zadní části má stroj umístěny vývody jak pro jednookruhové, tak i pro dvouokruhové brzdy a závěs pro přívěs. Může si díky tomu sám přivézt na pole přívěs s vaky. Manipulátor se vyznačuje robustní konstrukcí.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č.6/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down