10.04.2023 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přínos družicových navigačních systémů

Využitím lokálně variabilního setí, hnojení, používáním optického senzoru a sekční kontroly na všech strojích se v praxi dá dosáhnout pěkných výnosů s účinnou eliminací rizika poléhání a se snížením nákladů. Efektivita aplikace zásobních živin se nechá zvýšit o 12 až 14 procent, vápnění o 20 procent a aplikace dusíků a POR o 5-7 procent.

Někteří výrobci družicových navigačních systémů poskytují svým zákazníkům jednoduchou cestu k realizaci lokálně variabilní aplikace: tuto funkci je možné v navigaci pouze odemknout.

Význam systému ovládání sekcí se ještě zvýší ve chvíli, kdy je zapotřebí s velkými stroji zpracovat malé a členité pozemky. Bez systému Section Control pak dochází k velkému překrývání záběrů, zatímco aktivní ovládání sekcí má jen velmi malá překrývání záběrů, co se týká například aplikace hnojiv. Při setí s využitím korekčního RTK signálu a sekční kontrolou je přesévání také eliminováno.

Dnes je možné si jednotlivé pracovní operace pro traktor s konkrétním nářadím předem naplánovat na počítači. Aby pak na poli vše proběhlo tak, jak má, je zapotřebí splnění několika podmínek. Jednak by měl řidič traktoru umět dobře ovládat jak traktor a závěsný stroj, tak i používanou elektroniku. A druhou polovinou úspěchu bývají ochotní a znalostmi vybavení zástupci výrobce a šikovní servisní pracovníci obchodníků.

Běžnou praxí v podnicích je to, že se využívají závěsné stroje od různých výrobců. Rozmetadlo minerálních hnojiv je jiné značky než postřikovač či secí stroj. Pak se využívají různé elektronické systémy i větší počet různých terminálů. S tím roste i význam možnosti plynulé komunikace se servisem či zástupci výrobců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down