09.06.2023 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Účast předčila očekávání

V květnu pořádá společnost Lukrom své tradiční dny otevřených dveří na středisku v Kroměříži. Bývají tři a má to svůj důvod. Kroměřížské středisko se sice nachází v průmyslové zóně města, avšak jeho rozloha neumožňuje, aby do něj mohlo zavítat velké množství návštěvníků. A jelikož jich každý den přijde několik stovek, jsou tři dny tak akorát.

Já jsem navštívil den poslední a bylo to dobré rozhodnutí. Když akce končí tak bývá účast menší a platilo to i 18. května. A tak jsem si mohl v klidu prohlédnout co prodejci pro své zákazníky připravili. Protože stěžejní sortiment představuje u Lukromu technika JCB a Horsch a o těchto strojích jsme toho již napsali hodně, nebudu znovu popisovat co bylo již dříve popsané a zkusím se zaměřit na novinky a zajímavosti.

50 km/h na silnici

Když začnu značkou JCB, tak jako zajímavost mohu uvést manipulátor 542-70 z modelové řady Agri Pro, který je určen pro nejnáročnější zákazníky. Odpovídá tomu výkon jeho motoru (173 k), nápravy dimenzované na vyšší zatížení, hydrogenerátor pracovní hydrauliky s průtokem 160 l/min, nebo pojezdová rychlost 50 km/h. S vyšší rychlostí jízdy souvisejí doplňkové brzdy na kolech zadní nápravy, které mají samostatný okruh a zvyšují tak bezpečnost provozu, podobně jako hydraulické válce řízení pro ovládání každého z pojezdových kol a standardně dodávané pneumatiky s rozměrem 500/70 R24. Pohonnou jednotkou je čtyřválec JCB Dieselmax se zdvihovým objemem 4,8 l. Ten je nyní použit ve všech manipulátorech JCB a nahrazuje tak starší provedení, které mělo zdvihový objem 4,4 l. A podobné je to u převodového ústrojí DualTech, které výbava Agri Pro používá a jež kombinuje hydrostatický přenos točivého momentu s třístupňovou Powershiftovou převodovkou. To je nyní dostupné i pro všechny modely Agri Super a nově i pro verze s nižšími výkonnostními parametry.

Dvacetituna

Zajímavým strojem JCB byl i velký kolový nakladač 457 S, který podle označení používaného ve stavebnictví reprezentuje takzvanou dvacetitunu. To je o něco více, než je v zemědělských aplikacích běžné (obvyklá bývá 15ti nebo 17ti tuna). Přídavek S v modelovém označení značí vhodnost pro zemědělské aplikace, tedy více výkonu na jednotku hmotnosti, přesněji je to 14,5 k/t, což vychází z výkonu 282 k, který poskytuje šestiválec Cummins. Převod točivého momentu na pojezdová kola obstarává šestistupňový Powershift, u něhož se po rozjezdu aktivuje zámek hydrodynamického měniče, a to na všechny převodové stupně. Průjezdnost v terénu zvyšuje uzávěrka diferenciálu a též větší kola s pneumatikami s rozměrem 800/65 R32.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 7/2023.*

Šikmo uložené secí kotouče stroje Avatar jej předurčují pro setí do nezpracované půdy
V Lukromu mají pneuservis, jenž zvládá nejen defekt běhounu, ale i bočnice nebo patky

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down