13.06.2023 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonné a komfortní pásové tahače

Nejvýkonnější traktory firmy Fendt sdružuje modelová řada MT 1100 Vario. Ta se oproti předcházející generaci silných dvoupásových traktorů odlišuje více, než jen instalací plynulé převodovky Vario. K inovacím došlo i v oblasti pohonu: nově je pod kapotou usazený motor značky MAN, který má šest válců namísto dvanáctiválcového motoru AGCO Power. V oblasti zdvihového objemu ale k tak velkému skoku nedošlo: ze 16,8 litru dvanáctiválcového motoru AGCO Power na 16,2, resp. 15,2 litru u šestiválce MAN.

A také u nejvýkonnějších traktorů Fendt přichází ke slovu koncept nízkých otáček. Maximální točivý moment dosahuje motor MAN při 1050 otáčkách za minutu. Top model Fendt 1167 Vario MT je poháněn motorem MAN D4276 s objemem 16,2 litru, zatímco ostatní trojice traktorů využívá motor MAN s objemem 15,2 litru.

Fendt 1167 Vario MT se pyšní maximálním výkonem celých 673 k, který je ale k dispozici jen tehdy, pokud je aktivní zadní vývodový hřídel (nabízený na přání) či hydraulický systém. Pro čistě tahové práce na poli s pasivním nářadím je nejvyšší výkon o 55 k nižší, činí tedy 618 k. A to je také maximální výkon motoru u traktoru Fendt 1162 Vario MT. Systém Common-Rail pracuje s tlakem až do 2500 barů a vzduch stlačuje turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek turbíny VTG.

V praxi se vydařená souhra konceptu nízkých otáček a tomu přizpůsobené Vario převodovce VarioDrive TA 400T ukazuje jako vhodná cesta k dosažení nízké spotřeby paliva. Převodovku si pro své velké pásové tahače vyvinul Fendt ve vlastních dílnách, nicméně využívá komponent, osvědčených ve velkých kolových traktorech Fendt Vario. I s velkým traktorem tak lze plynule zrychlovat až do maximální rychlosti, která činí 40 km/h.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down