20.06.2023 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lepší využití skrytého potenciálu techniky

Z pohledu zemědělců a poskytovatelů služeb je vývoj k plně či částečně autonomním strojům smysluplný. Pokud se bude systém TIM stále více prosazovat, bude to vést k lepšímu využívání potenciálu moderní techniky pro dosažení optimálních výsledků práce. To je také jedna z často diskutovaných otázek u autonomních strojů.

V samém začátku bylo úkolem systému TIM (zkratka od Tractor Implement Management) převzít za řidiče stále se opakující úkony. Příkladem je práce traktoru se svinovacím lisem, kdy díky systému TIM si lis dokáže sám traktor zastavit, po dokončení vázání otevřít zadní stěnu a balík odložit na strniště. Na podnicích, které lisují tisíce balíků za rok, to je již citelné usnadnění práce řidiče traktoru.

Dále se systém TIM rozšířil i na senážní návěsy.  Návěs s ovládáním ISOBUS a funkcionalitou TIM dokáže regulovat pojezdovou rychlost traktoru podle vydatnosti sklízeného řádku. Řidič má také méně práce, ale zároveň se i zvyšuje kvalita řezanky. Řezací ústrojí senážních vozů totiž pracuje lépe, pokud je plnicí kanál vozu hmotou zaplňován dostatečně a rovnoměrně.  A se systémem TIM je toho dosaženo i na nerovnoměrných řádcích, neúnavně po celý den.

Více informací v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down