Dvojitá ukázka sklizně pícnin

Přelom května a června, to je období sklizně pícnin. A tedy vhodný čas na to předvést pícninářskou techniku. A protože ta povětšinou nemá vlastní zdroj energie, je to i vhodná příležitost k předvedení traktorů.  Traktory i pícninářskou techniku má ve svém prodejním sortimentu i firma Agrotec, která letos uspořádala dva pícninářské dny. Na nich představila plejádu traktorů New Holland, ovšem nikoliv v kombinaci s technikou pro sklizeň pícnin stejnojmenné značky. V tříbodových závěsech traktorů byly agregovány žací stroje, obraceče a shrnovače slovinské firmy SIP a též mulčovače Tehnos, jejichž výroba probíhá ve stejném regionu.

Akce proběhla na dvou místech. Poprvé nedaleko Velké Bíteše a podruhé v blízkosti Lanškrouna. Oba dny měly stejný scénář a to dopolední a odpolední předvádění strojů, přerušené konzumací steaku. Zámysl pořadatelů byl ten, že kdo nemá čas ráno, může si techniku prohlédnout odpoledne. Většina návštěvníků však stejně přijela na dopolední program. Stejně tak i já.

Komfortní sečení

Předvádění bylo zahájeno tím nejvýkonnějším, co firma SIP nabízí pro sečení pícnin. Jde samozřejmě o žací trojkombinaci (vzadu dvojice Silvercut Disc 900, vpředu Disc 300 F) se záběrem 9 metrů, v Záblatí vybavenou prstovými kondicionéry. Jako energetický prostředek jí posloužil New Holland T7 315 HD, což je prémiový produkt, který svým uživatelům nabídne mnohé. Hydropneumatické odpružení kabiny, přístrojovou desku ve věnci volantu, hlučnost v kabině pouze 66 db, až 8 vnějších okruhů a 200 l oleje za minutu, dálkový přenos dat a takto bychom mohli přednosti nového traktoru dále jmenovat.

Ovšem model T7 315 si ne každý koupí. V prodejích dominuje modelová řada T5, která nabízí vysokou variabilitu ve výbavě, zejména z pohledu převodového ústrojí. Od plně mechanického až po plynulou převodovku. New Holland T 5.140 s převodovkou Dynamic Command byl druhým z předváděných traktorů. Byl osazen dvojicí žacích strojů SIP Disc s přídavkem ALP, které jsou vhodné pro práci v členitém terénu.

Další z prezentovaných traktorů byl rovněž z pětkové řady. Jednalo se opět o model T 5.140, ovšem vybavený sníženou kabinou se střešním prosklením, které má dělící příčku širokou jen 2 cm. Díky tomu nabízí výborný výhled na čelní nakladač a ten byl s tímto traktorem i agregován. V zadním závěsu traktoru se nesl osmirotorový obraceč SIP Spider s pracovním záběrem 9 metrů.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.*

SIP AIR 900 T jde v souladu s trendem pásových shrnovačů píce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down