30.06.2023 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyšší výkon, ale i propracovaná konstrukce

Historické prvenství v oblasti velkých čelních kolových nakladačů v českém zemědělství patří výrobci JCB. JCB nabízí tyto stroje od začátku jako speciálně vyvíjené a konstruované pro nasazení v zemědělské výrobě. Nejsou to upravené stavební nakladače. Mnoho informací o těchto strojích přinesl zemědělcům Polní den Horsch, který společnost PEKASS zorganizovala v obci Osluchov nedaleko Slaného.

Kolové nakladače JCB se uplatňují všude tam, kde je zapotřebí výkon při manipulaci: ať je to při rozhrnování řezanky na silážních žlabech, což je jejich královská disciplína, anebo při nakládce velkých objemů materiálů všeho druhu. Na Polním dnu Horsch se představil kolový nakladač JCB 435S, zapůjčený jeho majitelem, jímž je Farma Pokorný z obce Kmetiněves. Jedná se o stroj s provozní hmotností 15 534 kilogramů, ale s nebývale velkým výkonem motoru v kategorii 15 tun – 188 kW, tj. 252 k. Díky tomu je v záloze dostatek výkonu pro velké tlačné síly na silážních žlabech, zároveň i pro maximální nosnost v zalomené poloze – 9142 kg. Písmeno „S“ označuje speciální verzi se silným motorem a bohatou výbavou.

Představený nakladač měl speciální vysokovýklopnou lopatu JCB. Byla uchycena k rameni se zemědělskou HT kinematikou, charakteristickou dvěma pístnicemi po stranách a paralelním zdvihem. Dvě postranní pístnice poskytují vyšší vylamovací sílu a lepší výhled na lopatu, než jedna velká pístnice uprostřed, známá z nakladačů pro stavebnictví. K uchycení příslušenství sloužil upínací mechanizmus Industrial, takže záměna je rychlá a snadná. Nakladač byl obutý do velkých pneumatik Michelin MegaXBib se šířkou 750 mm a šípovým dezénem.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down