V roce 1970 byla značka Claas v USA téměř neznámá. Zpočátku dobývaly sklízecí mlátičky Lexion státy v zámoří různými barvami, do nichž ale zelená a bílá nebyla zahrnuta. Koneckonců, cesta na vysoce konkurenční trh vedla přes četná partnerství a objížďky.
Když se Matthew Koch v roce 1999 ucházel o práci u firmy Claas v Omaze, název společnosti mu nic neříkal. "Claas měl v té době společný podnik se společností Caterpillar a to bylo jméno, které mě zaujalo." 54letý výrobní ředitel závodu v Omaze se spokojeně usmívá – protože na rozdíl od svých začátků je značka Claas v Severní Americe dnes již dobře známá, a to i díky němu. Když vzpomíná na své začátky ve firmě, musí se usmívat: "Tady v USA nám farmáři říkali 'kluci z Lexion'. Nikdo neznal značku Claas, pouze náš výrobek. Ale teď je to jiné!"
Vstupní prostor závodu Claas v Omaze je obklopen obrovskými výlohami a budova okamžitě působí přátelským dojmem, když do ní poprvé vstoupíte. Kromě výrobní haly o rozloze téměř 17 000 čtverečných metrů se zde nachází budova pro vývojové oddělení, oddělení řízení kvality, testovací dráha a kancelářské prostory. Claas Omaha vyrobí celkem více než 600 kusů mlátiček Lexion 6000, 7000 a 8000 ročně. "Výrobní kapacity ještě nejsou plně využity," říká Matthew Koch. Než dosáhne svého, čeká ho ještě mnoho velkých cílů. Omaha je úspěšný příběh, v němž by on a jeho kolegové na místě rádi pokračovali.
Kukuřice je dobrým příkladem toho, jak se pěstování v USA liší od pěstování v Německu. Především je zde obrovská plocha, ale zároveň je kukuřice v USA také mnohem hustší: ve stejném prostoru roste asi dvakrát tolik rostlin. Mnohé z nich jsou geneticky modifikované a nesou více palic, které mají také více zrn.
Potřeba vysoce výkonných strojů, zejména kombajnů, které mohou zvládnout tyto výnosy, je proto vysoká, vysvětluje Matthew Koch. "Za velmi dobrých podmínek by mohlo růst až 27 tun na hektar. USA jsou lídrem ve svých kultivačních metodách. Pokud ji srovnáte s Evropou nebo Ukrajinou jako významnou pěstitelskou plochou, najdete tam jen asi čtvrtinu, tedy necelých 7 tun zrna na hektar."
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!