18.07.2023 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Všestranně využitelné mulčovače

Mulčování v zemědělství přináší řadu pozitivních efektů: jemně rozdrcené posklizňové zbytky se mohou v půdě rychleji rozkládat, čímž se výrazně zkrátí doba, po kterou mohou fungovat jako hostitelé patogenních činitelů. Rychlým rozkladem se také uvolní živiny pro následnou plodinu. A pokud jsou posklizňové zbytky rozmístěny v půdě rovnoměrně, znamená to i rovnoměrné uvolňování živin pro následnou plodinu.

Požadovaných výsledků je možné dosáhnout s mulčovači od německého výrobce Müthing. Originální Vario - technologie dovoluje mulčovač speciálně přizpůsobit konkrétnímu způsobu využití, ať je zapotřebí intenzivního rozdrcení hmoty, anebo rozdrcení hrubého s nízkým energetickým příkonem.

Mulčovače Müthing je možné využívat všestranně. Rovnoměrné rozmístění organické hmoty lze docílit mulčováním obilného, ale i řepkového strniště, přičemž u řepky se takto docílí i rozdrcení šešulí a uvolnění zrn. Opěrný válec pak tato zrna přitlačí k půdě a umožní jejich vzejití pro následnou likvidaci. Zrychlený rozklad rozdrcené slámy omezuje rozvoj houbových onemocnění.

Firma Müthing vyrábí své mulčovače tak, aby byly robustní, otěruvzorné a zároveň nebyly zbytečně těžké. K výrobě rámu a krytů tak využívá jemnozrnnou ocel. Pro mulčovače Müthing je dále charakteristická i kombinace rotoru a přídavného drcení pomocí „žraločí ploutve“. Jedná se o pevně přišroubovanou lištu ke vnitřní straně krytu mulčovače, k níž je plynule přiváděn materiál rotorem. Již zkrácená hmota na potřebnou délku touto sekcí projde, zatímco dlouhý materiál nikoli a je přídavně rozdrcen. Ve výsledku zanechává mulčovač homogenně rozdrcený materiál.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down