09.07.2023 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

KUHN Karl – roboti přichází, ale nejen oni

KUHN Karl byl asi největším překvapením novinářských dnů, které pořádala společnost Kuhn ve svém Kuhn Center For Progress nedaleko francouzského města Saverne. KUHN Karl byl představen, avšak k vidění bude až na Agritechnice 2023. Krmící autonomní systém KUHN Aura naopak přítomen byl, stejně jako celá řada novinek napříč širokým sortimentem.

KUHN představil novinky v jednotlivých segmentech například inovovanou řadu lisů, kterou zastupoval Kuhn VB 3290 nebo nesený obraceč GF 13003 s pracovním záběrem neuvěřitelných 13,5 m nebo dvourotorový shrnovač s centrálním provzdušněním  Kuhn GA 8131 CL.

Kuhn novinářské dny den první

První den novinářských dnů KUHN se nesl ve znamení hodnocení současnosti, vlivu světového dění na zemědělství a vize budoucnosti, přičemž stanoven byl horizont 5-10 let. Z toho vyplynulo, že je třeba větší digitalizace, autonomie strojů i větší intenzifikace zemědělství. Proto je ve vývoji také polní robot Kuhn Karl

Kuhn Karl
Kuhn Karl - robot

Aktivní představení strojů

První den se v aktivních ukázkách představily stroje na zpracování půdy, setí a také aplikační technika. Agregovány byly s tahači různých značek, a tak jsme na poli mohli sledovat pestrobarevné kombinace. Před novináři najžděly postupně tyto stroje:

  • Kuhn Optimer XL 5000 – talířový podmítač
  • Kuhn Optimer L 12500 – talířový podmítač
  • Kuhn HR 6030 R - aktivní brány
  • Kuhn Sitera 320 e – secí stroj
  • Kombinace HR 4530 RCS + BTFR 4530 + TF 1512 – secí stroj s přihnojováním a aktivní přípravou
  • Aero 32.1 – pneumatické rozmetadlo
  • Lexis 3800 – tažený postřikovač
  • Artec 40 F Evo – samojízdný postřikovač
Kombinace HR 4530 RCS + BTFR 4530 + TF 1512
Kombinace HR 4530 RCS + BTFR 4530 + TF 1512

Kuhn novinářské dny den druhý

Druhý den pokračovalo představování novinek. Novináři byli rozděleni do jazykových skupin a postupně navštívili osm stanovišť, kde si mohli prohlédnout poslední novinky. Sortiment byl rozdělen na:

  • Orba, příprava půdy
  • Secí stroje
  • Aplikační technika
  • Sečení pícnin
  • Obracení a shrnování pícnin
  • Lisování a balení
  • Krmení a podestýlání
  • Digitalizace, elektronika

Orba, příprava půdy

Na stanovišti byly k vidění například talířové podmítače Optimer XL a Optimer L 12500. Druhý jmenovaný je novinkou a vzhledem k svému pracovnímu záběru je určený zejména pro technologie CTF.

Na otázku, zda Kuhn bude dále vyvíjet pluhy, byla jednoznačná odpověď: Ano. Kuhn věří, že orba je důležitou pracovní operací, a proto i byl na stanovišti představen pluh Muti-leader XT.

Zajímavostí byly i nové opotřebitelné díly, které nabízí dvojnásobnou životnost.

Kuhn HR

Secí stroje

Největší novinkou v segmentu secích strojů je možnost kombinace aktivních bran HR 6030 R buď se secí lištou BTFR nebo s přesným secím strojem Kosma. Kombinace dále může být vybavena čelním zásobníkem na hnojivo.

K vidění byl i jednoduchý mechanický secí stroj Sitera 310 pro malé a střední farmáře a jeho vybavenější bratr Sitera 320 e.

Novinkou řady pneumatických secích strojů Venta je model Kuhn Venta 330

Aplikační technika

Aplikační techniku zastupovaly jednak tažené postřikovače Lexis a Metris a dále samojízdný postřikovač Artec  F40 Evo s rameny umístěnými čelně. Řeč byla též o inteligentní systému spotového postřiku iSpray a systému držení tramen nad porostem Boom Assist. Z rozmetadel byl k vidění velkokapacitní stroj Axent 90.1, dvoukotoučový Axis 50.2 H-EMC-W se zajímavým deflektorem a pneumatické rozmetadlo Aero 32.1.

Sečení pícnin

Nový vzadu nesený žací stroj FC 3515 R doplňuje nabídku společnosti KUHN v segmentu žacích strojů s válcovým kondicionérem. Má pracovní záběr 3,5 m a díky materiálu ze kterého je kondicionér vyroben, je stroj lehký.

Na stanovišti by i zajímavý, loni představený žací stroj FC 13460 RA v kombinaci s kondicionérem a pásovým shrnovačem. Pracovní záběr tohoto stroje je úctyhodných 12,40 až 13,40 m.

Obracení a shrnování pícnin

V segmentu shrnování byl velmi zajímavý dvourotorový shrnovač GA 8131 CL s patentovaným provzdušňovačem řádku. Jde v podstatě o sběrač umístění centrálně, který má za úkol zvednout neshrabanou píci a umístit ji na řádek.

Inovována byla řada čtyřrotorových shrnovačů, která nese nově označení GA 10231 a nabízí modely s pracovním záběrem od 8,40 m do 14,70 m.

Nechyběl ani pásový shrnovač MergeMaxx v kombinaci s čelním strojem MergeMaxx 440 F.

V segmentu obracečů byl asi nejzajímavějším kouskem unikátní nesený obraceč s pracovním záběrem 13 m model GF 13003. K dispozici je i v tažené verzi.

Lisování a balení

Kuhn představil nové lisy s variabilní komorou řady VB 3200, která zahrnuje modely VB 3260-3290, jenž přinášejí o 10 % větší kapacitu a hustotu. Lisy se vyznačují všestranností i velkou produktivitou práce.

Krmení a podestýlání

Oči novinářů přitáhl autonomní systém Aura, který sice není nový, ale zajímavé bylo slyšet jak si prototyp vede v praxi na dvou farmách ve Francii. Uveden na trh by ěl být v roce 2025 ale jen na vybraných trzích.

Loňskou novinkou je dvoušnekový míchací krmný vůz SPW, který se zaměřil na farmáře, které limitují omezení prostory stájí. Vůz je nízký a dlouhý, ale i přesto je obratný.

Digitalizace, elektronika

Asi nejzajímavější byl nový terminál VTI 60. Oproti stávajícím terminál měl být sice menší a jednodušší, ale také přehlednější, a to se povedlo.

Řeč byla též o aplikaci MyKuhn a jejích nových funkcích a také o přenosu dat a spolupráci s Agrirouterem.

Druhý den a aktivní předvádění

Druhý den se aktivně předvedly stroje pro sklizeň pícnin. Novináři mohli sledovat tyto stroje:

  • Kuhn FC 3515 R – žací stroj s kondicionérem
  • Kuhn FC 13460 RA – žací stroj s pásovým shrnováním
  • Kuhn GF 13003 - obraceč
  • Kuhn GA 8131 CL – shrnovač se sběračem
  • Kuhn GA 15231  - shrnovač čtyřrotorový
  • Kuhn MergeMaxx – pásový shrnovač
  • Kuhn VB 3285 – lis na válcové balíiky

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down