14.07.2023 | 05:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

„Cimácká“ jedenáctka

Společnost Cime – M s. r. o. sídlí ve Valticích a zabývá se prodejem a servisem zemědělských a komunálních strojů a především pak speciálních strojů do vinic a sadů. To je nakonec uprostřed vinařského regionu téměř samozřejmostí. Navíc majitel společnosti Petr Procházka vlastní sám 60 ha vinic, a tak má možnost prodávané stroje ozkoušet „sám na sobě“.

Portfolio prodávaných strojů je pestré a nechybí v něm ani traktory Massey Ferguson. Výrobce Massey Ferguson před rokem představil novou generaci svých speciálních traktorů MF 3 do vinic a sadů. A protože je Cime-M s. r. o. úspěšným prodejcem traktorů této kategorie, vyjela jsem popovídat si o nových strojích s majitelem společnosti Petrem Procházkou.

Nejnovější modelová řada již brzy

Petr Procházka sám vlastním pět úzkých speciálů Massey Ferguson určených do vinic. A i když v této pětici zatím nenajdeme model z nejnovější generace, určitě o něm do budoucna uvažuje. Oproti starší generaci mají nové modely přepracovaný design včetně inovované kabiny, která nabízí větší prostor a díky ploché podlaze je také více místa na nohy, a tím i více komfortu.

Nové viniční traktory se liší i přepracovanou převodovkou, která má lepší odstupňování jednotlivých převodových stupňů a lépe pasuje na běžné práce v sadech a vinicích. Motoricky se nové modely nemění, pohonnou jednotkou je stále motor Agco Power se zdvihovým objemem buď 3,4 nebo 3,6 l. Zajímavé je také hydraulické vybavení těchto strojů, které nabízí až čtrnáct modifikací pro maximální využití hydraulického potenciálu traktoru. Silná a dobře specifikovaná hydraulika je totiž u viničiního speciálu jedním z nejdůležitějších parametrů.   

Ideální viniční traktor

Řada speciálních traktorů Massey Ferguson je velmi rozsáhlá, ale u nás se do vinic nejčastěji používá modelová řada 3SP. Petra Procházky jsem se zeptala, jaké hlavní požadavky a specifikace by podle něj měl ideální viniční traktor mít. Jako první jmenoval hydrauliku, kde je velmi důležité řízení průtoku hydraulického oleje na jednotlivé hydraulické okruhy. Dále je důležité, aby traktory disponovaly výkonným čerpadlem, respektive dvěma až třemi výkonnými čerpadly. Jde totiž o to, aby byly rozděleny čerpadla zásobující externí hydraulické okruhy a funkce řízení traktoru. Jako zásadní vidí Petr Procházka i dělení průtoku na přední hydraulické okruhy, kdy mnohdy viniční traktor potřebuje, aby byly vyvedeny před kabinou, uprostřed a pak samozřejmě vzadu.

„Někteří zákazníci si přejí i čelní vývodový hřídel. Ovšem já jakožto majitel vinohradu čelní vývodový hřídel nepreferuji. Totiž jakékoliv příslušenství agregované vepředu prodlužuje poloměr otáčení soupravy. A obratnost a malý poloměr je další velmi důležitý faktor,“ říká Petr Procházka. „Problémem je i to, že od předního nářadí všechno letí do kabiny a na traktor,“ dodává.

Požadavkem na viniční traktor, tak jako i na jiné traktory, je dostatečný komfort. Proto Cime-M dodává většinu traktorů s převodovkou s řazením pod zatížením a s elektrohydraulickou reverzací.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down