08.08.2023 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rychlý vývoj v oblasti precizního zemědělství

K používaným technologiím ovládání mechanizace dnes patří již mnohem více systémů než jen automatická satelitní navigace. Telematika dovoluje vzdálený monitoring pohybu strojů a přenos dalších dat o těchto strojích v reálném čase. Stále více se v praxi uplatňuje řízení aplikace prostřednictvím aplikačních map a využívání systémů sekční kontroly. Do této oblasti patří i synchronizace aplikace v příčném záběru při otáčení a řízení pleček při meziřádkové kultivaci.

Pro získávání informací o variabilitě podmínek na pozemcích se využívají různé zdroje informací. Výnosové mapy využívá stále více zemědělců, ale pro adekvátní vypovídací schopnost je třeba mít výsledky za alespoň pět až osm let. A pro zpracování získávaných dat je zapotřebí správná kalibrace sklízecí mlátičky. Další senzory umějí zjišťovat obsažné látky ve sklízené píci přímo při sklizni.

Informace o stavu porostů

Již delší dobu jsou na trhu plodinové senzory, které diagnostikují stavy porostů. Ke stejným účelům se využívá i družicový dálkový průzkum. A stále více se uplatňují i bezpilotní platformy.

V rámci systémů precizního zemědělství jsou vhodné pro diagnostiku obsahu dusíku v rostlinách snímky z družic Sentinel 2 A/B. Tyto družice mají dobu oběhu tři až čtyři dny a poskytují snímky s rozlišením 10 x 10 metrů. Systém provozuje Evropská vesmírná agentura a snímky jsou zdarma. Umí detekovat také například posečení travních porostů. Pomocí aplikace lze zjistit, kdy družice přiletí na konkrétní místo. Snímky s vyšším rozlišením pak lze získat z amerických systémů PlanetScope a SkySat, jsou ale již zpoplatněny.

Volba vhodné strategie

Praktické ověřování prokázalo, že zvýšení dávky dusíku v zónách s nadprůměrným výnosovým potenciálem nevedlo k očekávané podpoře vyššího odběru živin pro dosažení vyššího výnosu zrna. Je tedy doporučeno snížení úrovně aplikace dusíkatých hnojiv v zónách s nižším očekávaným výnosem zrna formou lokálně variabilního dávkování a „zastropování“ dávek dusíku na místech s vyšší hodnotou relativního výnosového potenciálu. Speciální senzory umí také odesílat data přímo z půdy na poli. 

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 9/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down