11.08.2023 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inteligentní samojízdný postřikovač Amazone Pantera

Pro dosažení maximální plošné výkonnosti v ochraně rostlin slouží samojízdné postřikovače. Německá firma Amazone vyrábí své modely Pantera. Jedním z charakteristických rysů těchto výkonných postřikovačů je hydrostatický systém pojezdu.

Jeho základem je regulační hydrogenerátor a samostatné hydromotory, které přes planetový převod pohání každé kolo. Díky tomu, že mezi motorem a podvozkem neexistuje přímá mechanická vazba, je možné realizovat inteligentní regulaci motoru a převodového poměru. Ta v praxi funguje tak, že snižuje otáčky motoru při zachování pojezdové rychlosti na požadované úrovni. Motor je tak udržován v oblasti příznivé spotřeby paliva. Pokud by byl vyžadován obzvláště vysoký výkon motoru, může si obsluha přepnout do režimu Power, kdy jsou otáčky motoru blízké jmenovitým.

Ekonomický provoz

Většinu času postačuje se samojízdným postřikovačem Amazone Pantera pracovat v režimu Eco, kdy si při aplikaci na rovinatých pozemcích Pantera vystačí s otáčkami motoru 1200/min. Pouze při rozjezdu se otáčky motoru poněkud zvýší, poté jsou ale automaticky zredukovány. Také za jízdy po silnici maximální rychlostí 40 km/h postačují motoru Deutz otáčky 1200/min. Díky tomu pracují obsluhy po celý den v kabině v pohodlí a při nízké úrovni hluku, a zároveň při nízké spotřebě paliva. 

Důležitá pro přesnost postřiku je také stabilita ramen. Ta je na velmi dobré úrovni. Za jízdy ramena nekmitají a udržují si svou polohu. Je to dáno jednak klidným chováním hlavního rámu a podvozku postřikovače, a dále i způsobem zavěšení ramen. Za jízdy pak ramena udržují nastavenou výšku nad porostem a při změně výšky porostu se automaticky přizvednou nebo naopak spustí.  

Výkonnost a preciznost

Dodržování výšky trysek a tím i aplikaci s konstantní účinností zajišťují u postřikovače Amazone Pantera senzory systému Distance Control, umístěné v ramenech. Takže i když postřikovač přejede na jiné pole, kde má porost jiné odrůdy jinou výšku, tak se ramena samočinně nastaví do požadované výšky. Také při otáčení stroje na souvratích se automaticky zvednou nahoru. Výsledkem souhry všech uvedených prvků je výrazné zvýšení výkonnosti při vysoké preciznosti aplikace.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down