16.08.2023 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kypřič Horsch Fortis 9 AS pro traktory o výkonu až 700 k

Brzo poté, co firma Horsch přišla na trh s kypřiči Fortis 6 AS a Fortis 7 AS v provedení o záběru šesti a sedmi metrů, překvapila odbornou veřejnost novým Fortisem 9 AS. S tím, jak výkony motorů používaných traktorů stále rostou, je zapotřebí adekvátní závěsné nářadí. A právě Horsch Fortis 9 AS je ideální stroj pro traktory vyšší výkonové třídy.

Díky obrovskému pracovnímu záběru 8,75 m od středu radličky ke středu radličky mohou výkonné kolové či pásové tahače  s kypřičem Horsch Fortis 9 AS dosahovat vysoké plošné výkonnosti. A to nejen při podmítkách, ale i při odstraňování půdního zhutnění v profilu do hloubky až 30 cm.

Účinné srovnání pozemku

Kromě kypření půdy a mísení s organickou hmotou vykazuje nový kypřič firmy Horsch také urovnávací efekt na pozemek. Urovnávání pozemku má pozitivní efekt nejen na následné založení porostu, zároveň jsou usnadněny všechny agrotechnické operace v průběhu vegetace. Pro maximalizaci efektu urovnávání byla čtvrtá řada radliček posunuta více dozadu. To znamená, že před sekcí vydutých nivelačních kotoučů je vždy dostatek volné půdy, aby bylo dosaženo perfektního výsledku urovnání.

Při pohledu na kypřič zepředu je nápadný také hydraulický válec, integrovaný v oji. Stejně, jako téměř všechny modely radličkových kypřičů značky Horsch, má i Fortis 9 AS integrovaný trakční posilovač. Toto zařízení dokáže přídavně dotěžovat zadní nápravu traktoru dalšími až 1200 kilogramy navíc. Tak se účinně snižuje neproduktivní prokluz kol.

Hydraulické jištění radliček

Konstrukce kypřiče je celkově velmi robustní a díky tomu může být Fortis AS výrobcem schválen pro použití s traktory o výkonu až 515 kW, tj. 700 k. Velké tažné síle těchto traktorů je také přizpůsoben systém jištění pracovních orgánů. Na rozdíl od silných vinutých pružin u kypřičů řady Terrano vyvinula firma Horsch pro Fortis 9 AS systém hydraulického jištění.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 9/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down