15.08.2023 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Větší výkon + nižší spotřeba = Agroecopower

Problematika výkonů motorů zemědělské techniky je často skloňovaným tématem. A v současnosti jsou časté i úpravy výkonů motorů řešené softwarovou cestou. Jednoznačně nejznámější firmou, která u nás provádí úpravy programů řídících jednotek zemědělských strojů, je Agroecopower (AEP), jenž tradičně vystavuje i na akci Naše pole.

Co vystavuje, když jejím produktem jsou softwarové úpravy? Nejčastěji motorovou brzdu, neb toto zařízení je ideální pro posouzení, jak se úprava otáčkové charakteristiky motoru povedla. A není bez zajímavosti, že v rámci sesterské společnosti ATX Dyno jsou motorové brzdy i vyráběny, a to velmi úspěšně.

Vraťme se ale k populárnímu navyšování výkonů. V rámci společnosti AEP mají vývojové oddělení, v němž pracuje několik programátorů, kteří umí pozměnit parametry drtivé většiny řídicích jednotek používaných v zemědělské technice. Většina úprav je přitom prováděna s využitím takzvaných omezovačů točivého momentu. Ty využívají programátoři originálního softwaru, především proto, aby si zjednodušili práci. Jde o to, že pokud má jeden motor se stejným provedením včetně turbodmychadla a dalších komponentů třeba čtyři rozdílné výkony (pro čtyři různé modely), je zbytečné odlaďovat každý výkon samostatně. S využitím již zmíněných omezovačů točivého momentu se jen posunou limity a následně se pomocí již instalovaných algoritmů přepočítají ostatní parametry, tedy zejména regulace tlaku turbodmychadla a parametry vstřikované dávky paliva.

Výsledkem je to, že takové zvýšení výkonu nepřinese změnu ve tvaru křivky výkonu a točivého momentu ani problém emisního systému. A může přinést i snížení spotřeby paliva. Té je nejčastěji dosahováno nepřímo. Pokud má traktor vyšší výkon, může se stejným nářadím jezdit na vyšší převodový stupeň a nižší otáčky motoru, čímž se snadněji dostane do oblasti s příznivou měrnou spotřebou paliva.

To, co bylo popsáno v předchozích řádcích, vypadá velmi jednoduše, ale v reálu je to o něco složitější. Zejména proto, že výrobce si zásahy do ŘJ různými způsoby chrání a tyto ochrany je třeba překonat, výkon je třeba navýšit v rozumné míře, aby netrpělo převodové ústrojí a další komponenty stroje a limitů je ještě o něco více. To už bychom ale museli přímo za vývojáři, kteří se těmto úpravami zabývají. A ti by nám to stejně neřekli, protože úspěch se často skrývá v detailech a ty neradno vyzrazovat.*

Stánek firmy AEP na výstavě Naše pole
Stánek firmy AEP na výstavě Naše pole

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down