21.08.2023 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový kypřič Kverneland Kultistrip pro systémy strip-till

Norský Kverneland je mimo jiné také výrobcem techniky pro pásové zpracování půdy. Díky neustálému vývoji může představit nový kypřič Kverneland Kultistrip. Stroj je vhodný pro pásové zpracování půdy pro řádkové kultury, jako jsou kukuřice, cukrovka, slunečnice nebo řepka.

V závislosti na plánované šířce řádku se až 70 % povrchu půdy nezpracuje. Tím se nejen chrání půda proti erozi a vysychání, ale také se snižují náklady na její zpracování. Všechna nastavení u stroje Kverneland Kultistrip lze provádět bez použití nářadí.

Nové možnosti nastavení

Kverneland Kultistrip se pyšní odděleným seřízením rozrušovací radličky a zapravovače hnojiva. Znamená to, že je možné měnit pracovní hloubku při zachování totožného přívodu hnojiva, nebo v opačném případě lze měnit množství zapravovaného hnojiva při zachování nezměněné pracovní hloubky. Do hloubky nakypřená půda, zbavená rostlinných zbytků, dovoluje tvorbu hlubokých kořenů. Zároveň kořeny láká k vývoji i do správné hloubky uložené hnojivo. Pole zůstává sjízdné a rovné i za obtížných povětrnostních podmínek.

Strip-till je smysluplná technologie, která funguje při omezování eroze půdy. Nicméně její úspěšné zvládnutí má řadu podmínek. Již po sklizni předplodiny je třeba provést řádné zpracování půdy, aby následný výsev meziplodiny mohl proběhnout tak, jak má.

Význam rostlinného pokryvu

Osvědčenou meziplodinou stále zůstává svazenka vratičolistá. Díky intenzivnímu a rychlému zakrytí povrchu pole dokáže omezit ve vývoji plevele. Nicméně lze doporučit u svazenky použití herbicidu.

Porost svazenky zároveň chrání půdu i proti neproduktivnímu výparu půdní vláhy. I v době vegetace kukuřice dokáže mrtvá hmota svazenky zadržovat vláhu pod povrchem pozemku. Zároveň zabraňuje erozi půdy a ornici obohacuje o organickou hmotu. Digestát je možné aplikovat jak před výsevem svazenky, tak i po ukončení vegetace.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down