27.08.2023 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový secí stroj pro mimořádné výkony

Pneumatické secí stroje jsou jednou z oblastí, která se u společnosti BEDNAR rychle rozvíjí. Důkazem toho je i novinka, secí stroj Efecta CM 12000, vůbec poprvé prezentovaný na letní akci BEDNAR CAMP. Stroj je koncipován pro setí velkých výměr v zemích, jako je USA, Kanada či Austrálie, ale i například pro velké zákazníky v Německu, Maďarsku apod.

V létě a na podzim tohoto roku bude probíhat intenzivní testování. Výrobce má v plánu prezentovat svůj největší secí stroj na úplně nově koncipovaném stánku na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru.

Velká zásoba osiva

Aby bylo možné vysoké nároky na plošnou výkonnost s minimem ztrátových časů splnit, využívá secí stroj BEDNAR Efecta CM 12000 konceptu velkokapacitního osivového vozu na vlastním podvozku. K tomuto vozu je připojena širokozáběrová secí lišta, převzatá od secích strojů Efecta CE 12000. Kombinací velkého pracovního záběru dvanácti metrů, vyšších pracovních rychlostí a práce s minimem prostojů lze vysokým nárokům na výkonnost vyhovět.

Velkokapacitní zásobník má objem 12 000 litrů. Díky provedení s dvojicí komor je možné do zásobníku plnit vedle osiva i hnojivo. Přetlaková koncepce zásobníku usnadňuje dávkování osiva i hnojiva. Dvoukotoučové secí botky jsou uloženy v roztečích 16,7 cm a ukládají do půdy pouze osivo. Přitom se využívá systému dvojitého paralelogramu: jak botky, tak i výsevní lišta jsou zavěšeny pomocí paralelogramu. Díky tomu je zachovávána hloubka setí na konstantní úrovni za všech podmínek.

Včetně hnojení pod patu

O uložení hnojiva se starají samostatné botky turbo coulter s průměrem 460 mm a v roztečích také 16,7 cm - přesně v linii secí botky. Efecta CM 12000 také disponuje možností vypínání setí v sekcích – díky čtveřici výsevních ústrojí a rozdělovacích hlav může systém Section Control při znalosti polohy soupravy automaticky vypínat setí po třech metrech pracovního záběru výsevní lišty.

Více informací v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down