27.08.2023 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kerner Stratos pro ultramělké zpracování půdy

Snaha vydat se neprošlapanými cestami je pro firmu Kerner charakteristická již od samých začátků, kdy její zakladatel vyvinul hrudořez. Toto zařízení může být připojeno k tří- až sedmiradličným pluhům různé značky a našlo si své zákazníky i na našem trhu. V sortimentu má Kerner také kypřiče pro ultramělké zpracování půdy modelové řady Stratos SA.

Stroj svými pracovními orgány provádí intenzivní drobení a promísení půdy s posklizňovými zbytky, zároveň i zpětnou konsolidaci půdy – při jediném přejezdu. Kypřič firmy Kerner tak představuje tak vhodnou volbu pro první rychlé, mělké podmítky hned po sklizni, pro předseťovou přípravu půdy i pro mechanickou likvidaci plevelů.

Prvním krokem rozbití dlouhých stonků

První sekcí stroje je řezací válec Kerner Xcut, který se řezem do kříže postará o rozbití dlouhých stonků. Válec se otáčí v šestinásobně utěsněných ložiskách. Kolmo na nože, které mají samoostřicí efekt, pak zkracují organickou hmotu zvlněné talíře v jedné řadě. Zároveň mělce otevírají půdu ještě před radličkami. Válec Xcut má velmi dobré schopnosti k mísení půdy se hmotou, které je kromě toho podporováno také speciálním rozvržením radliček kypřiče, uložených ve čtyřech řadách. Výsledná rozteč záběrů radliček činí 150 mm.

Různé varianty válců

Případné hrůbky, které by za sebou pole radliček zanechávalo, likviduje sekce hvězdicovitých talířů. O zpětnou konsolidaci nakypřené půdy se stará dvouřadý článkový válec. Ale variant válce je více - možný je ještě Cracker válec o průměru 650 mm nebo 600 mm.

Radličky jsou uchyceny k pružné slupici. Do těžkých půd může být slupice také pevná, případně ještě doplněná nonstop pružinovým jištěním. Výměnu celé sady radliček dokáže usnadnit rychlovýměnný systém. V takovém případě pak stačí špičku radličky uvolnit pomocí kladiva.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down