28.08.2023 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kuhn a jeho novinky v aplikační technice  

Společnost Kuhn představila na svých novinářských dnech ve francouzském Saverne aplikační techniku pro výživu a ochranu rostlin. Novinkou segmentu je například velkokapacitní tažené rozmetadlo Axent 90.1 s kapacitou zásobníku 9400 l.

Na novinářských dnech toho bylo k vidění mnohem více. Čerstvým novinkám letošního roku dělaly společnost i některé novinky loňska. Zajímavým strojem je například pneumatické rozmetadlo Aero a nové detaily nabízí i oblíbené rozmetadlo Axis.

Tažené rozmetadlo

Axent 90.1 je nejnovějším přírůstkem do rodiny rozmetadel Kuhn, a i když se na první pohled od rozmetadla Axent 100.1 mnoho neliší, v něčem přeci. Obecně lze říci, že Axent 90.1 je jednodušší a od svého bratra Axentu 100.1 se liší například pevnou nápravou. Novinka se také nemůže chlubit tak velkou všestranností. Zatímco rozmetadlo Axent 100.1 dokáže vedle granulovaného hnojiva rozmetat i sypký vápenec, Axent 90.1 toto nesvede. Je to dáno tím, že u rozmetadla Axent 100.1 je možné aplikační jednotku Axis Power Pack určenou pro rozmetání granulovaného hnojiva zaměnit za aplikační jednotku Lime Power Pack schopnou rozmetat vápenec. Oproti tomu nový Axent 90.1 je vybaven aplikační jednotkou Axis Power Pack, kterou nelze měnit. Rozdíl je také v pohonu aplikační jednotky. U Axentu 90.1 je pohon řešen mechanicky kardanem, a tudíž je třeba menší hydraulický průtok a rozmetadlo lze agregovat i s méně výkonnými traktory. Ovšem mechanické řešení pohonu sebou nese i fakt, že oba aplikační kotouče se otáčejí stále stejnou rychlostí.

Rozměrově se Axent 90.1 od svého sofistikovanějšího bratra neliší. Objem zásobníku činí 9400 litrů a stroj dokáže rozmetat přesně až 400 kg/ha na vzdálenost 36 m s pojezdovou rychlostí více než 20 km/h. Pracovní záběr přitom může být až 50 m.

Osvědčené technologie

Rozmetadlo hnojiv Axent 90.1 se může pochlubit mnoha špičkovými technologiemi, které známe i z dalších rozmetadel Kuhn jako je systém EMC, CDA, Varispread 8 nebo Varispread PRO a zmínit lze i plně automatický pohon pásového dopravníku.

EMC (Electronic Massflow Control) je exkluzivní technologie, která umožňuje nastavit dávku hnojiva, a to nezávisle a automaticky na levé i pravé straně každou sekundu. Myšlenka je jednoduchá: průtok hnojiva je měřen na každém rozmetacím kotouči zvlášť. V případě zablokování je průtok na příslušném výstupu okamžitě a automaticky korigován, aby byla zajištěna správná dávka hnojiva na každé straně.

Axent 90.1 je také vybaven distribučním systém CDA, díky kterému je rozmetání přesnější a konstantnější, a to i při změnách aplikační dávky, pracovní šířky nebo pojezdové rychlosti. Specifika systému je čechrač s velmi pomalými otáčkami (17 otáček za minutu při 360°), který granule hnojiva šetrně podává na rozmetací disky. Specifická konstrukce dávkovacích výstupů zajišťuje, že jsou rozmetací disky zásobovány postupně a rovnoměrně a výstupní žlab navíc vede hnojivo k rozmetacím kotoučům a zajišťuje přesný bod pádu.

Dalším zajímavým zařízením je systém Varispread. Technologie umožňuje nastavení pracovního záběru přímo z terminálu traktoru. Jedinou podmínkou je jeho Isobus kompatibilita. Se systémem Varispread 8 lze dávku hnojiva postupně snižovat nebo zvyšovat na osmy sekcích, čtyři na každé straně. Oproti tomu Varispread PRO se skládá ze dvou elektromotorů SpeedServos, které umožňují vysokorychlostní a plynulé nastavení pracovní šířky změnou bodů pádu a dávky hnojiva po metrových úsecích. Výsledkem je velmi dobré přizpůsobení rozmetacího obrazce s optimálním pokrytím i při vysokých rychlostech.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down