05.08.2023 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žací stroje s nižší energetickou náročností

Velcí výrobci techniky pro sklizeň pícnin mají v sortimentu i stroje pro chovatele hospodářských zvířat, kteří požadují širokozáběrový žací stroj s jednodušší úrovní výbavy, nižší hmotností i energetickou náročností. Ty vychází z profesionálního modelu, nejsou však vybaveny kondicionérem.

Žací kombinace je konstruována jednoduše, pro maximální stabilitu a dlouhou životnost. Pracuje čistě mechanicky, s výjimkou elektronického ovládacího panelu, který dovoluje předvolbu rozličných funkcí, jako je zdvih a spouštění jednotlivých žacích jednotek. Vše ostatní pak řidič ovládá přímo z kabiny traktoru pomocí vnějších hydraulických okruhů.

Pro menší traktory bez high-tech

Nový žací stroj tak může být agregován i s jednoduše vybavenými traktory s výkonem od 160 k. Pro sklizeň nerovných či kamenitých ploch je možné na přání žací stroj osadit plazy pro vysoké sečení nebo dvojitými plazy pro vysoké sečení a zvětšit tak výšku strniště.

Žací stroj má velkou průchodnost, takže bez problémů zvládne sklizeň i výnosných porostů. Nicméně často je třeba posekat například louky s menším výnosem píce, a v takových případech je možné kvalitně pracovat při redukované spotřebě paliva. Nový převod ozubených kol v hnacím ústrojí žací lišty umožňuje snížení otáček vývodového hřídele (vpředu a vzadu traktoru) až na 850 za minutu bez snížení kvality práce. Úměrně tomu mohou být i sníženy otáčky motoru, který tak má menší spotřebu paliva.

Zabezpečení proti poškození

U žacích strojů s velkými pracovními záběry věnují výrobci náležitou pozornost systémům zabezpečení proti poškození. Jištění žacích disků chrání pohon stroje před poškozením v případě kolize disků s překážkou. Navíc je v základní výbavě stroje i non-stop hydraulická nárazová pojistka, která představuje přídavnou ochranu pro obě žací jednotky.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down