09.08.2023 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výrazné inovace u secích strojů Pöttinger Terrasem V

Firma Pöttinger je tradičním výrobcem secích strojů. Nová generace secích strojů Terrasem V (V označuje vertikální sklápění) se pyšní velkým počtem změn. Na poli bude nápadná již svým novým, svěžím designem.

Výraznou inovací je nové uspořádání talířů v sekci pro přípravu půdy. Doposud talíře první řady odhazovaly půdu vlevo a druhé řady pak zpátky vpravo. I když v našich podmínkách s tím problémy nebyly, tak podle vyjádření zástupců firmy Pöttinger mohlo docházet k tomu, že v důsledku tohoto uspořádání secí stroj Terrasem vykazoval boční tah.

Symetrické uspořádání talířů

Boční drift byl nežádoucí zvláště v případě, že agregovaný traktor byl řízen systémem satelitní navigace. Proto konstruktéři předřazené pole talířů přepracovali; talíře jsou nyní uspořádány symetricky - do písmene X. V první řadě odhazují ven od středové osy, ve druhé řadě pak směrem dovnitř. Aby se zamezilo tvorbě středového hrůbku, je ve druhé řadě uprostřed umístěný samostatný zvlněný talíř.

Pro zemědělce, kteří nepožadují celoplošné zpracování půdy, může být i nový Terrasem V osazen talíři Wave disc. Ty provádí mělké kypření půdy pouze v pásech. Tvarované talíře zpracovávají drážku určenou k uložení osiva se šířkou 45 mm. Zbývající plocha zůstává bez zpracování.

Propracované kopírování terénu

Pneumatické secí stroje Terrasem firmy Pöttinger se vždy pyšnily dobře propracovaným systémem kopírování povrchu pozemku. Nová generace přináší i v této oblasti zdokonalení. Pole talířů se do přepravní či pracovní polohy sklápí na každé straně dvojicí hydraulických válců. Každý válec je tvořen vlastně dvěma válci – do každého z nich vedou dvě hydraulické hadice. Ten menší válec má dvojici komor a je udržován pod tlakem. Díky tomu se docílí konstantního přítlaku na talíře v obou polovinách celého pole. Výsledkem je stejnoměrné zpracování půdy a vytvoření podmínek pro rovnoměrné vzcházení zasetého porostu. Tlak ve válcích je nastaven z výroby, ale může být i dodatečně upraven.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down