13.09.2023 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postřikovače Kverneland iXter B s novým plnicím programem

Jednou z novinek pro nadcházející sezónu, představených na Tiskových dnech společnosti Kverneland, je i automatický plnicí program pro nesené postřikovače iXter B a čelní nádrž iXtra. Systém TwinFill představuje kombinované plnění pro čelní nádrž iXtra v kombinaci se vzadu neseným postřikovačem iXter B.

Kombinace vpředu nesené nádrže a vzadu neseného postřikovače má v praxi v Evropě značnou oblibu. Ve svažitých a členitých polích lze s touto sestavou dosahovat dokonce vyšší plošné výkonnosti, než s taženým postřikovačem. V současnosti má obsluha traktoru s touto kombinací strojů dvě možnosti plnění. Buď může provádět měření kapaliny dvakrát pro obě nádrže, anebo pak plnění obou nádrží najednou, které ale pak vyžaduje po skončení zdlouhavý proces míchání. Oba postupy jsou časově značně náročné a současně se i zvyšuje riziko volby nesprávné koncentrace účinné látky.

Zvýšené nároky na obsluhu

Obsluha postřikovače nebude chtít počítat a přidávat dvojnásobek postřikové kapaliny, protože to představuje hned dvě práce, není to uživatelsky příjemné a vzniká tak další potenciální nebezpečí chyby. Pochybení může vést k dodatečným nákladům anebo k tomu, že postřikovač aplikuje kapalinu s nedostatečným anebo naopak s nadměrným obsahem účinných látek.

Při přidávání postřikové kapaliny naráz jsou doposud známé pouze řešení přední a zadní nádrž, které zabezpečují cirkulaci směsi mezi čelně nesenou nádrží a nádrží postřikovače přečerpáváním tam a zpět pomocí čerpadla. Cílem je dosažení shodné koncentrace v obou nádržích. Tady ale problém spočívá v tom, že je velmi obtížné, ne-li přímo nemožné zjistit, kdy je cirkulace kapalin na dostatečné úrovni, aby bylo dosaženo stejnoměrné koncentrace, nezbytné pro kvalitní aplikaci.

Naplnění jednou pracovní operací

Řešení představuje automatický plnicí program Kverneland "TwinFill". Nový systém umožňuj obsluze naplnit celou kombinaci jednou pracovní operací, a to přední i zadní nádrž, přitom ale odpadá nevýhoda v podobě neznámého času, potřebného pro kvalitní rozmíchání. Software, vyvinutý firmou Kverneland, se postará o to, aby se postřiková kapalina rozdělila a přenesla do přední i zadní nádrže se správným objemem a shodnou koncentrací.

„Po naplnění obou nádrží čistou vodou na úroveň, kterou si obsluha může i nastavit, se v obou nádržích dosáhne zcela shodná koncentrace,“ říká Dirk-Jan Stapel, ředitel divize marketingu a prodeje Arable Systems. Pokračuje: "TwinFill je obzvlášť výhodný pro středně velké zemědělské podniky, pěstitele zeleniny a poskytovatele služeb v oblastech se smíšenou zemědělskou produkcí.“ Díky systému TwinFill může obsluha po naplnění obou nádrží ihned začít s postřikováním.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down