12.09.2023 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Autonomní robot do vinic a sadů

Na letošním agrosalonu Země živitelka obdrželo dvacet exponátů prestižní ocenění Zlatých klas. Dva exponáty, které splňují i náročná ekologická kritéria, získaly Zlatý klas s kytičkou. A jedním z nich byl slovinský, plně autonomní robot Slopehelper od společnosti SYNPRO, s.r.o., z Velkých Bílovic, který pokrývá celý zemědělský cyklus od zpracování půdy po sklizeň. Zemědělcům tak šetří čas, námahu a spoustu peněz.

Komplexní systém

Plně autonomní víceúčelový stroj Slopehelper využívá umělou inteligenci a inovativní radarovou technologii k úkolům v celém zemědělském cyklu. Je navržen pro práci ve vinicích, sadech a na všech plantážích s řádkovými plodinami. Slopehelper poháněný elektromotorem a bez řidiče či obsluhy lze používat k obdělávání půdy, hnojení, prořezávání, sečení, postřikování a sklizni.

„Abychom pochopili, co Slopehelper je, musíme vědět, co není,“ říká Dr. Michail Kostkin, generální ředitel a technický ředitel společnosti PeK Automotive. „Není to zařízení, které se připojuje k jiným strojům, jež jsou v současné době k dispozici. Slopehelper není pouze nástroj pro jednu část zemědělského cyklu. Je to kompletní a komplexní systém, který zahrnuje všechna zařízení potřebná pro podporu celého zemědělského cyklu v průběhu celého roku.“

Vyspělá telematika

Jednou z nejzajímavějších vlastností robota Slopehelper je to, že může pracovat bez posádky v různých náročných podmínkách včetně blátivých polí a strmých svahů se sklonem až 42 stupňů, a zároveň přepravovat až dvě tuny nákladu do kopce, z kopce nebo po rovině. Zemědělci mohou autonomního robota snadno zapojit do práce. Systém se bezproblémově naviguje pomocí diferenciálního GNSS a v reálném čase se přizpůsobuje každé nové situaci pomocí senzorů, radaru a výkonného algoritmu založeného na umělé inteligenci.

Součástí jeho efektivity je i to, že se dodává s bohatou výbavou pro téměř všechny možné práce. Kromě těch obvyklých, které zajišťují postřikovače a sekačky, může být Slopehelper také výkonný odplevelovač, bubnový mulčovač, diskový pluh, čelní sekačka a další. Takto široká škála schopností uvolňuje zemědělcům ruce, aby se mohli věnovat jiným úkolům. Když přijde čas sklízet, Slopehelper se přemění na plošinu, která unese šest lidí (dva na každé ze tří výškových úrovní robota) najednou.

Více se dočtete v Zemědělci č. 37.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down