19.09.2023 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zetor připravuje novou modelovou řadu

Společnost Zetor Tractors pravidelně vystavuje i na agrosalónu Země živitelka, kde obvykle ukazuje průřez vyráběným sortimentem traktorů. Letos tomu bylo jinak a v její expozici stál pouze jeden traktor. Ne však ledajaký. Jednalo se o prototyp ze zcela nové modelové řady, která by v příštím roce měla nahradit tu, již známe pod označením Forterra.

Měl jsem možnost si chvíli popovídat přímo s konstruktéry tohoto traktoru a získat od nich zajímavé informace, ale nejprve si dovolím malé zamyšlení nad portfoliem traktorů, které se v Brně vyrábějí.

Současný svět směřuje ke globalizaci a platí to i pro oblast zemědělské techniky. Malých výrobců traktorů najdeme poskrovnu a většina zvučných značek se soustřeďuje pod křídla koncernů. A pak jsou tu společnosti z Asie, které sice fungují samostatně, avšak vyrábějí jednoduché traktory s nižším výkonem a ve velkém počtu. Ale jsou tu i firmy produkující kvalitní a výkonnější traktory v nižších objemech. A k nim by měl patřit i Zetor a jeho traktory z nové modelové řady, která představuje velký technický pokrok v porovnání s jednoduššími modely, které se v Líšni dosud vyráběly.

Nabízí se paralela

Je to jen můj osobní názor, ale důležité bude jak se nová výroba podaří zafinancovat a rozběhnout. A v této souvislosti si dovolím malý příměr s výrobou nákladních automobilů Tatra. Nový vlastník rezignoval na vlastní výrobu motorů, převodovek i kabin a ponechal to osvědčené čím je páteřový rám s výkyvnými polonápravami. Podařilo se. Automobily jsou úspěšné a navrátily se i do zemědělské praxe. Obdobné to může být v případě Zetoru.

Nově Deutz

Dnes je prostě obtížné provádět kompletní vývoj všech konstrukčních celků traktorů, pokud nenásleduje výroba v řádu desítek tisíc kusů ročně. A z toho vychází i provedení nové modelové řady (patrně se již nebude jmenovat Forterra), v níž nenajdeme motor Zetor. Důvodem je hlavně to, že řadové vstřikovací čerpadlo, byť s elektronickým regulátorem otáček, nikdy neumožní takovou variabilitu v nastavení vstřikované dávky paliva, pro regeneraci filtru částic musí být použit pátý vstřikovač ve výfukovém potrubí, nelze realizovat postupné hoření směsi modulovanými dílčími vstřiky během pracovního cyklu motoru. A tak budou v nové modelové řadě použity motory Deutz, stejně jako ve všech ostatních traktorech vyráběných v Zetoru.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.*

Ve standardu budou použity čtyři vnější okruhy hydrauliky s mechanickým ovládáním (třetí a čtvrtý okruh s mechanickou regulací průtoku)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down