23.09.2023 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Návrat slavných Polních dnů se vydařil

Jednou z akcí, které byly u nás zemědělskou veřejností tradičně oblíbené, byly polní dny na pozemcích Zemědělské společnosti Sloveč. První proběhl v roce 1993. Již tehdy byly při této akci k vidění různé moderní technologie hlavně pro zpracování půdy a setí. V devadesátých letech se v podniku ještě využívala klasická technologie hospodaření s orbou radličnými pluhy. Na polních dnech ale byl v té době k vidění v chodu například i pluh diskový od firmy Kuhn anebo těžká čtyřmetrová secí kombinace s horizontálním hřebovým rotorem od italské firmy Dutzi KR 4000.

Polní dny ve Slovči si tak u zemědělců vytvořily pověst profesionálního setkání, na němž je možné vidět nejmodernější technologie i přímo při práci (ve velmi těžkých půdách) a současně získat informace z první ruky o praktických zkušenostech. Proto je dobře, že se tato akce opět mohla konat. Po přestávce, vynucené kovidovou pandemií, se v září letošního roku opět uskutečnil Polní den Zemědělské společnosti Sloveč. Jubilejní třicátý ročník byl zaměřen na pěstování kukuřice a cukrovky.

Pokusy i technika

Zemědělci si mohli prohlédnout hybridy kukuřice firem Agrofinal, Pioneer, RAGT, Saatbau Linz, Syngenta, dále i polní pokusy Řepařské komise TTD a Řepařského institutu, moderní zemědělskou techniku na doprovodné výstavě a nechyběly ani oblíbené praktické ukázky, tentokrát strojů na sklizeň cukrové řepy.

Nové ovládání pro sklízeče firmy Ropa

Při sklizni řepy se předvedly dvou- a třínápravové sklízeče výrobce Ropa. Sklízeč s trojicí náprav má označení Tiger 6S. Písmeno S na konci poukazuje na nový software, vyvinutý firmou Ropa, a nové ovládání v kabině. Obsluha má k dispozici dva nové terminály R-Touch s velkou obrazovkou (o úhlopříčce 12,1 palce) a s větší hustotou pixelů a s ostřejším rozlišením. Ovládání na monitoru se uskutečňuje pomocí interaktivních tlačítek a je ještě intuitivnější.

Na monitoru R-Touch, umístěném na levém A sloupku, si lze zobrazit současně dva samostatné obrazy z kamer. Sklízeč Ropa Tiger 6S je standardně vybaven několika digitálními kamerami.

Nový je též joystick na opěrce pro levou ruku. S tímto joystickem obsluha ovládá vyprazdňování zásobníku při překládce bulev na odvozní soupravy. Na pravém multifunkčním joysticku je možné pod pět funkčních tlačítek volitelně nastavit požadované funkce stroje.

Další změny zlepšují výhled do prostoru vyorávacího stolu i přesnost vyorávání.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down