29.09.2023 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S významnou novinkou v expozici

Ač výstava Naše pole bývá hojně zastoupena technikou, opravdových novinek na ní nacházíme poskrovnu. Ale najdou se. Jedna taková se hrdě tyčila v expozici firmy Moreau Agri Vysočina (MAV). A slovo tyčila je v tomto případě použito zcela správně, protože se jednalo o nový manipulátor Manitou MLT 850 jehož rameno má zdvih 7,6 m a nosnost dosahuje až pěti tun.

Kdo trochu zná techniku Manitou bude asi vědět, že nejpopulárnější model v ČR měl označení MLT 845, poté co byl vyřazen z nabídky nahradilo jej provedení MLT 841, které mělo parametry nosnosti o necelou půltunu snížené. Nový model MLT 850 je více jak adekvátní náhradou za původní provedení 845, a výrobce jej ne náhodou řadí mezi takzvaně těžké modely, tedy ty co jsou určeny pro činnosti s důrazem na nejvyšší výkonnost a zvedací kapacitu.

A výkonnost nového modelu obstarává především čtyřválcový motor Yanmar se zdvihovým objemem 4,5 l a výkonem 145 k a také výkonné LS čerpadlo s maximálním průtokem 200 l/min. Mohutné teleskopické rameno se tak pohybuje dostatečně rychle, čemuž pomáhá i automatické zvýšení otáček motoru, které se aktivuje, pokud řidič pohne s ovládací pákou.  

Na rozdíl od většiny manipulátorů Manitou, které jsou vybavené hydrodynamickým měničem točivého momentu, používá nový MLT 850 moderní převodovku CVT. Pro dobrou průjezdnost v terénu jsou na obou nápravách diferenciály s omezeným prokluzem a pro bezpečnost provozu jsou určeny mokré lamelové brzdy, které na diferenciály náprav navazují.

O dobré pracovní prostředí se stará prostorná a výše umístěná kabina s vnitřní hlučností pouze 69 dB a vnitřním designem, který vychází z provedení manipulátorů New Age a disponuje například ergonomickým ovládacím joystickem, ovládacími tlačítky jejichž pozici lze různě měnit a novinkou je možnost navolení sníženého počtu otáček volantu pro dosažení plného rejdu kol.

Nový Manitou MLT 850 měl v Nabočanech svoji středoevropskou premiéru a přestože v době konání výstavy jej nebylo možné zakoupit (předváděcí stroj směřoval do Polska), v Moreau Agri již v té době měli na tento manipulátor deset objednávek od zákazníků.

Další technika

Na výstavní ploše firmy MAV nechyběli ani dva zástupci traktorů McCormick. Jednak předváděcí model X7.670 s plynulou převodovkou a navigací Trimble a dále nový X5.120 patřící do žádaného výkonového segmentu traktorů vhodného pro zemědělce s menší rozlohou obdělávaných hektarů.

A protože Moreau Agri Vysočina je nově i dovozcem techniky Krone, představil se i jeden ze zástupců této značky. Jednalo se o samojízdnou řezačku Big X 530 zastupující žádanou výkonovou třídu okolo 500 koňských sil, jejíž výkonnost odpovídá současnému stavu v odvozní technice a technické kapacitě ve vrstvení a dusání řezanky na silážní či senážní jámě u velké řady zemědělských podniků. Vystavený exemplář byl předváděcím strojem, který se loni na podzim představil potenciálním zákazníkům při sklizni kukuřice, pro níž používá speciální adaptér s označením Easy Collect. A právě tento adaptér je jednou z hlavních předností sklízecích řezaček Krone, neboť precizním podáváním rostlin do řezacího ústrojí zvyšuje efektivitu sklizně.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down