28.09.2023 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zkušenosti s polním robotem

Nedávno jsem psala článek, který se jmenoval „Roboti přichází“. A je to pravda. Autonomní stroje se objevují v zemědělství stále častěji. Co na tom, že jde často zatím jen o koncepty nebo prototypy. Polní nosič nářadí AgBot od společnosti AGXeed však žádným prototypem není. Je to jeden z mála robotů, který je připraven vyrazit ihned na pole.

AGXeed má nakročeno velmi dobře. Do malého start-upu investovali hned dva velcí výrobci zemědělské techniky Claas a Amazone. V České republice roboty AGXeed prodává společnost Agri-Precision a ta také organizovala představení stroje AgBot 5.115T2 u spokojeného zákazníka v Maďarsku.

AGXeed a jeho AgBoti

Společnost AGXeed byla založena teprve v roce 2018 s cílem osvobodit zemědělce od nutnosti trávit nekonečné monotónní hodiny v kabině traktoru a zároveň osvobodit půdu od stále rostoucí hmotnosti moderních traktorů.

V zimě v roce 2019 už byl na světě první funkční prototyp, který se vydal na pole získávat zkušenosti. Testování a vylepšování trvalo celé dva roky a od roku 2022 jsou stroje AGXeed v komerčním prodeji. V portfoliu jsou tři modely AgBot 2.055W3 pro sady a vinice, AgBot 2.055W4 pro setí a plečkování a AgBot 5.115T2 určený pro polní práce.

Polní robot v praxi

Právě posledně jmenovaný AgBot 5.115T2 pracuje na farmě v Maďarsku v blízkosti obce Siófok a majitelem a provozovatelem je maďarsko-holandská společnost hospodařící na 3800 ha zemědělské půdy. Podnik se zabývá pouze na rostlinnou výrobu, přičemž na 30 % plochy je pěstována pšenice a ječmen, dalších 30 % zaujímá řepka a slunečnice a zbylých 30 % kukuřice.

Farma je rozdělena na několik středisek. Většina pozemků je rovinatá, ale najdou se i menší oblasti, které jsou kopcovité. Co se velikosti týká jsou pozemky na farmě různorodé. Největší pozemek má rozlohu 250 ha, nejmenší 1 ha.

Podnik je vybaven moderní zemědělskou technikou, které dominují středně velké a větší traktory značek Fendt a John Deere. Také sklizeň si podnik obstarává sám a na starosti ji mají sklízecí mlátičky výrobce Claas.

Nejnovějším a bezesporu nejexotičtějším přírůstkem do flotily je robot AgBot 5.115T2, který je zatím nasazen na jednom středisku farmy. Prozatím pracuje na rozloze 400 ha bez nutnosti přejezdů přes veřejné komunikace. Jeho hlavní pracovní náplní je zpracování půdy. Pracuje v agregaci s talířovým podmítačem a plošnou výkonností dokáže nahradit traktor o výkonu až 300 koní. I když v dohledné době není plánováno provádět s robotem další sofistikovanější práce, experimentovat se s jeho dalším využitím bude. Na farmě například zamýšlí, že by na jaře AgBota zkusili agregovat s rozmetadlem a že by se mohl takto zapojit do hnojení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down