Pokud zemědělec chce svá pole co nejlépe „uklidit“ a mít tzv. čistý stůl, pak stále zůstává osvědčeným nářadím radličný pluh. Orba je vhodným opatřením pro plodiny, které pro svůj zdárný vývoj vyžadují dobře prokořenitelný prostor, protože disponují kořenovým systémem s malou konkurenční schopností. Tam patří leguminózy, jako jsou boby, hrachy anebo sója. Hrachy či sója potřebují pro usnadnění sklizně povrch půdy bez posklizňových zbytků, který dokáže nejlépe zabezpečit právě pluh.
To samé platí v případě, že následuje obilovina po obilovině, což je zcela běžné. Po sklizni zrnové kukuřice se orbou docílí úklidu velkých objemů slámy a omezí se rozvoj fusárií.
Jak správně na kukuřičné strniště
Co se týká zavíječe, nákladově nejvýhodnější je využití speciálních odlamovacích adaptérů, disponujících nejenom aktivním drcením stonků, ale také speciálně tvarovanými hybridními noži, které se starají o rozbití zbývajících stonků strniště těsně nad úrovní půdy. Přitom si může zemědělec zvolit, zda požaduje roztrhání stonku anebo úplné odstranění strniště. Pokud tímto zařízením není odlamovací adaptér na sklízecí mlátičce vybaven, doporučuje se nasazení mulčovače, který svými noži rozdrtí zbývající části kukuřičných stonků. Tak se nejúčinnější zabrání v šíření zavíječe.
Optimální struktura půdy
Orbou radličným pluhemse zvyšuje objem pórů v půdě. V optimálním případě by póry v půdě měly obsahovat ze dvou třetin vodu a z jedné třetiny vzduch. Díky lepšímu přívodu vzduchu se půda také lépe prohřívá a zároveň i rychleji vysychá, což se v mokrém roce může ukázat jako přednost. Na jaře je tak možné začít s předseťovou přípravou dříve. Hrubý povrch pozemku účinněji zachytává srážkovou vlhkost. Také mráz vniká hlouběji a rychleji do ornice, může docházet k důkladnému promrzání půdy a s tím spojené fyzikálně chemické procesy probíhají s vyšší účinností. Svůj význam na obnovu struktury půdy má i střídání stavů rozmrznutí a opětovného zmrznutí půdy, ke kterému dochází nejčastěji v březnu.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!