02.10.2023 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mlátičky Claas na Dnu Zemědělce

Praktické ukázky na letošním Dnu Zemědělce v Kameni zahájily sklízecí mlátičky. Společnost AGRALL zemědělská technika, a. s., předvedla hned dva stroje, a to model střední kategorie Claas Trion 660 s lištou Vario 770, který přišel na český trh v letošním roce, a mlátičku nejvyšší kategorie Claas Lexion 8800 s lištou Vario 1230.

Lišty Vario

Obě lišty Vario s pracovním záběrem 7,7 a 12,3 m mají stejnou konstrukci. Ta větší je uprostřed dělená, a to jak přiháněč, tak šnek, přičemž pohon kosy je oboustranný. Obě lišty mají plynulý výsuv žacího stolu ve velkém rozmezí, který se ovládá z kabiny. Prostřednictvím teleskopického kardanového hřídele obsluha v případě potřeby stůl vysune či zasune, aby byl tok hmoty do mlátičky plynulý. Lišty Vario jsou k mlátičce připojeny prostřednictvím šikmého dopravníku, u menšího stroje je nastavení úhlu řezu mechanické, u většího modelu hydraulické přímo z kabiny mlátičky. K dispozici jsou i lišty v pásovém provedení.

Jedna menší, druhá větší

Menší mlátička Claas Trion 660 je vybavena motorem Cummins o výkonu 300 kW/408 k, efektivním mláticím ústrojím APS Walker širokým 1,7 m, šesti vytřásadly, zásobníkem o objemu 1200/1500 l a rychlým vyprazdňováním zásobníku (130 l/s). Lexion je druhou nejvýkonnější mlátičkou Claas, v modelovém roce 2022 měl motor Mercedes o výkonu až 650 k, v letošním roce má již motor Mann o výkonu 700 koní. Díky zvýšení výkonu a optimalizovaným křivkám točivého momentu jsou k dispozici větší rezervy výkonu. Stejně jako Trion má mláticí ústrojí široké 1,7 m, ale za tangenciálním mláticím ústrojím se nacházejí dva separační rotory, které provádějí zbytkovou separaci zrna. Tato hybridní mlátička je vybavena zásobníkem o obejmu 1800 litrů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down