11.10.2023 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní technika snižuje náklady

Jedním z moderně vybavených zemědělských podniků se smíšeným zaměřením ve Středočeském kraji je ZDV Krchleby, a.s. Hospodaří na 4450 hektarech zemědělské půdy. Orná půda se využívá jak pro pěstování tržních plodin, tak i pícnin pro stádo 400 dojných krav a 240 ks mastného skotu plemene Simentál.

V minulosti se v podniku intenzivně využívala klasická technologie s orbou. S tím, jak se podnik rozrůstal, nastupovaly pásové traktory a širokozáběrové stroje na zpracování půdy firmy Horsch.  S přechodem na bezorebnou technologii bylo možné šetřit čas a zvýšit produktivitu práce.

Širokozáběrové podmítače nastupují

Kvalitní rychlou první podmítku dokázaly zabezpečit talířové podmítače Horsch Joker 12 RT a 8 RT o záběru 12 a 8 metrů. Dnes mají za sebou již desetitisíce zpracovaných hektarů. Samozřejmě nechyběly ani radličkové kypřiče pro hlubší kypření půdy v podobě strojů Horsch Terrano FG a Tiger 8 AS.

Technika Horsch odváděla práci v požadované kvalitě, ukázala se jako robustní a spolehlivá. S tím, jak výrobce přicházel na trh s novými stroji, rozšiřoval se strojový park i v ZDV Krchleby. Uplatnění tam našel například secí stroj pro technologii Strip Till Focus 6 TD, specialista na mělké a středně hluboké zpracování půdy s radličkami v šesti řadách Cruiser 12 XL, anebo i „klasické“ stroje, jako je pneumatický secí stroj Pronto 9 DC či další kypřič Tiger 6 FM. Podnik je díky tomu vybaven tak, aby dle konkrétních podmínek mohl vždy zvolit ten nejoptimálnější postup zpracování půdy.

Robustní technika do obtížných podmínek

S tím, jak se stále zkracuje optimální období pro založení porostů přesně setých plodin, sháněli pracovníci podniku techniku, která by umožnila dosahovat vyšší plošné výkonnosti. Hledali přesný secí stroj na kukuřici a slunečnici, využitelný ale i pro setí cukrové řepy a řepky. Díky spolupráci se společností Pekass, pobočka Milovice, která stroje Horsch na podnik dodává, byla možnost vyzkoušet si přesný secí stroj Horsch Maestro 12 CV při setí slunečnice. Výsledky testování byly velmi dobré a tak bylo rozhodnuto. Po dokoupení výsevních kotoučů na řepku umí secí stroj Maestro CV sít jak kukuřici či slunečnici do řádků s roztečí 75 cm, tak i  ozimou řepku a cukrovku do řádků 45 cm.

Více informací v týdeníku Zemědělec č. 42.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down