20.10.2023 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Strip-till na Dnu Zemědělce

Na Dnu Zemědělce v Kameni byla předvedena technika pro pásové zpracování půdy, tzv. strip-till. Při něm se kultivují jen úzké pásy pozemku, takže zbytek pole zůstává neporušen. K hlavním přednostem pásového zpracování půdy patří v první řadě efektivní hospodaření s půdní vláhou. Ať už ve zhoršených konkrétních podmínkách, nebo plošně v období sucha, které se stále prodlužuje.

Zpracování a aplikace hnojiva

Společnost AgriMachines SE předvedla v Kameni Claas Xerion 4200 o výkonu 467 k s cisternou Zunhammer o objemu 16 000 l v kombinaci s přesným neseným širokořádkovým strojem na zpracování půdy metodou strip-till Strip Hawk 8 x 75 cm od italského M.O.M a secím strojem Lemken Azurit 9.

Uvedená kombinace dokáže velmi přesně aplikovat do zpracovaného pásu tekuté hnojivo, ať už kejdu nebo digestát, a to v dávce 25 až 40 m3 na hektar. Pracovní hloubku slupic lze nastavit od 15 do 30 cm, v Kameni byla nastavená pracovní hloubka 20 cm. V pásu širokém 25 cm se půda intenzivně zpracovává pomocí dvou řezacích talířů, které čistí řádek od posklizňových zbytků. Půdu pak prokypří slupice a následně je pás utužen řetězovými koly.

Setí do dvojřádku

Ke stroji Strip Hawk s hydraulicky rozložitelným rámem byl prostřednictvím tříbodového závěsu připojen osmiřádkový secí stroj Lemken Azurit na tandemovém podvozku. Zvláštností této soupravy je patentovaný systém Delata row, kdy se osivo ukládá do dvojřádku se současným uložením hnojiva mezi dvojici řádků. Osivo se vysévá ve dvou řadách vzájemně předsazených v trojúhelníkovém uspořádání v rozteči 75 cm s meziřádkovou vzdáleností 12,5 cm. Secí stroj má centrální zásobník na osivo, z něhož se dopravuje osivo k výsevním sekcím. Každá výsevní jednotka má individuální elektrický pohon, na terminálu v kabině lze nastavit výsevní množství pro každou výsevní jednotku. Standardní pracovní rychlost je mezi 8 až 10 km/h, každá výsevní sekce je odpružená na paralelogramu. Šířku řádku lze nastavit až do 35 cm.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down