23.10.2023 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pásové zpracování v podhradí

Nedaleko hradu Kámen byla během Dne Zemědělce předvedena technika pro pásové zpracování půdy. Pokud se navíc během jednoho přejezdu zvládne více pracovních operací, například připravit seťové lůžko, zasít hlavní i pomocnou plodinu, a to do rozdílné hloubky s odlišným výsevkem a aplikovat minerální hnojiva či jiné přípravky, výrazně se šetří pracovní čas a provozní náklady. Přitom se omezují emise CO2.

Společnost AGRI CS, a.s. předvedla s traktorem Case IH Puma 240 anglický secí stroj Sumo DTS. Jde o kombinovaný univerzální secí stroj s hloubkovým pásovým zpracováním půdy, který umožňuje během jednoho přejezdu založit porost obilovin, stejně jako řepky, luskovin či kukuřice.

Široká variabilita použití

V Kameni byl předveden nesený třímetrový model, k dispozici jsou i tažené verze o záběru až 9 m. Každá pracovní jednotka přesně kopíruje terén pomocí paralelogramu. Pracovní jednotky vzdálené 33 cm tvoří v přední části coltry, které proříznou posklizňové zbytky, meziplodiny, popř. travní drn a otevřou půdu. Následují hydraulicky jištěná podrývací dláta, která půdu nekypří, ale narušují zhutnělou vrstvu půdy, a to až v hloubce 30 cm. Za nimi se nacházejí výsevní botky k setí jedné nebo dvou plodin či aplikaci hnojiva, které pracují ve stejných zónách jako coltry a dláta. S ohledem na druh vysévané plodiny může obsluha jednoduše vyměnit dvoupáskovou botku (obilniny, hrách, mák) za jednopáskovou (řepka olejka). U tažených verzí jsou dělené zásobníky (až tři komory), které to umožňují.

Velké finanční úspory

Při praktické ukázce byl stroj osazen jednopásková secí botkou, simulovalo se setí řepky v rozteči 33 cm. Po uložení osiva, popř. hnojiva následuje dvojice zakrývacích disků a za nimi dvojice pneumatik plněných pěnou, takže nemůže dojít k jejich proražení. Pneumatiky pásek zpětně utuží, čímž se výrazně omezují výpar vody a emise CO2. Založení porostů tímto způsobem ušetří zemědělci, jen s ohledem na úsporu paliva, minimálně 500 korun na hektar.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down