27.10.2023 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

3A  Advanced Automation and Autonomy

Stále častěji se v zemědělství setkáváme s polními roboty nebo autonomními systémy. Problémem zůstává jejich jakési odříznutí od stávajících technologií a omezené možnosti kombinace s jinými stroji. Kromě toho existuje jen málo systémů sledujících i kvalitu odvedené práce. Přitom například použití robotů pro zpracování půdy, je efektivní pouze tehdy, pokud je systém schopen detekovat poruchy, jako je zablokování pracovních orgánů nebo třeba ztráta radlice, a v ideálním případě problém i odstranit.

Hozenou rukavici zvedly společnosti AgXeed a Claas a získali stříbrnou medaili za plánovací a implementační software, který lze použít k řízení robotů ve spolupráci s nářadím, ale i dalšími traktory. Systém dostal název 3A  Advanced Automation and Autonomy.

Monitoring nářadí

Výhodou systému 3A je monitoring případných problémů v rámci celé soupravy, a pokud je to možné, i jejich odstranění. Pří zpracování půdy se například pomocí senzorů zjišťuje, zda nářadí není ucpané, zda nedošlo například ke ztrátě pracovního orgánu nebo zda se pěchovací válec odvaluje správnou rychlostí otáčení či jak intenzivně pracuje ochrana proti přetížení.

Kromě toho je 3A systém otevřeným rozhraním pro výhledové plánování například kolejí a nastavení nářadí, jehož cílem je optimalizovat proces polních prací. Odpadá tak dřívější izolace způsobená samostatným systémem autonomního polního robota.

Navíc zařízení AgXeed Box ze systému 3A umožňuje do autonomního systému poprvé integrovat i standardní traktory kompatibilní s ISOBUS.

Prakticky odzkoušeno

Prakticky vyzkoušená řešení jsou již k dispozici: při zpracování půdy byl celý proces plánování a realizace proveden systémem 3A s využitím Amazone Autotill a Claas Autonomy connect. Pracovní postupy provádí stroj přesně podle předchozího plánu agronoma. Kromě komplexní optimalizace trasy se při plánování zohledňuje také ideální pracovní nastavení stroje. Tím se výrazně omezuje nesprávná práce a z ní plynoucí následky. Počáteční plánování je základem pro usnadnění práce v následujících letech, protože pak jsou nutné pouze sezónní úpravy.

Systém 3A od společnosti AgXeed tak představuje významný pokrok v digitalizaci rostlinné výroby směrem k autonomním polním robotům.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down