28.10.2023 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Manipulační přehlídka v Kameni

Desítka manipulátorů se představila při předvádění v rámci Dne Zemědělce. Tedy bylo jich vlastně jen devět, protože nový New Holland nedorazil, neboť se zpozdila jeho doprava od výrobce k dovozci. Ten ho tak narychlo nahradil jiným strojem a sice modelem W50 C, což je kloubový nakladač bez teleskopického ramene.

Pro manipulační techniku byla připravena jednoduchá dráha, v níž měly prokličkovat mezi balíky slámy, pak následovala ukázka přehození adaptéru (z lžíce na paletizační vidle) a poté manipulace s bednami na brambory. Jedna z nich měla v sobě zátěž v podobě kamení a naloženého balíku slámy. Myšlenka byla taková, že se při vysunování teleskopu ukáže stabilita. Zátěž to však nebyla nijak významná a pouze malé stroje se po výsuvu dostávaly v zátěžovém diagramu na počátek červeného pásma. U větších strojů se nekonalo ani to.

Ale přestože se manipulátory nestavěly na přední nápravu (s dnešními bezpečnostními systémy už to stejně moc nejde), i tak jejich prezentace nabídla zajímavé ukázky různých koncepcí, které výrobci používají, a nechyběly ani stroje s elektropohonem. V následujícím popisu si u každého stroje zkusíme popsat nějakou technikou zajímavost, abychom čtenáře neunavovali dlouhými popisy toho, co už určitě znají. Přesto na začátek krátké shrnutí.

Manipulátory v kostce

Současné teleskopické manipulátory používají čtyřválcové motory o různém výkonu. Dá se říci, že čím vyšší výkon, tím lépe, důležitá je samozřejmě i hodnota točivého momentu a to, zda umí regulace otáček motoru pracovat v součinnosti s ovládáním hydraulického a pojezdového systému.

Na rozdíl od motoru, jednoznačnou rovnici nenajdeme u pojezdového ústrojí. Běžně se používají tři základní typy. Mechanické, s různým počtem převodových stupňů a doplněné hydrodynamickým měničem točivého momentu, nebo hydrostatické (obvykle s pedálem pro regulaci rychlosti jízdy) a některé manipulátory mají i CVT převodovku. Každý koncept pojezdového ústrojí má své výhody a nedostatky a je obtížné některý z nich preferovat.

Jiná situace je u pracovní hydrauliky. Tam je vyšší průtok jasnou výhodou a výhodou je též čerpadlo s regulací Load Sensing. O parametrech typu výšky zdvihu a nosnosti je asi zbytečné se zmiňovat, neb tyto údaje hovoří jasně a většina výrobců je má vyjádřené přímo v modelovém označení.

Krátký popis technických zajímavostí předváděných strojů najdete v Mechanizaci zemědělství 11/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down