29.10.2023 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Padesáté mistrovství oráčů

V poslední den září se uskutečnilo už padesáté mistrovství republiky v orbě, a to nedaleko Chrudimi na pozemek školního statku místní zemědělské školy. Sjelo se sem několik desítek soutěžících k poměření svých sil v základní zemědělské dovednosti, kterou orba určitě je.

Už od prvních záběrů bylo zřejmé, že vyhrají ve většině kategorií favorité, na kterých bylo patrné, že jim místní podmínky vyhovují.

Klasici a otoční

Mezi klasickými pluhy s poměrně velkým náskokem zvítězil favorit číslo jedna, reprezentant týmu KHM servis Josef Mališ, který dosáhl 128 bodů. Jde o zkušeného harcovníka, který má za sebou řadu soutěží.

Potěšitelné bylo, že zbývající peloton v této kategorii tvořili z drtivé většiny mladí oráči a vůbec nejmladší soutěžící Josef Zadina, ročník 2007, obsadil v celkovém pořadí třetí místo. Dosažený počet bodů mu navíc zajistil, že si odnesl v rámci všech kategorií vítězný pohár pro juniory. Reprezentoval přitom líheň řady velmi dobrých oráčů, a to Střední zemědělskou školu v Čáslavi. Před něj se na druhé místo ještě zařadil Josef Šťastný, zástupce rodinného podniku Statek Šťastných Straky.

Vítězové hlavních kategorií, Josef Mališ a František Žaloudek (vpravo)
Oba vítězové hlavních kategorií, vlevo Josef Mališ a František Žaloudek, spolu s předsedou Společnosti pro orbu ČR Janem Cholenským, se těší z putovního poháru pro mistry. Oba totiž získali stejný počet bodů

V kategorii otočných pluhů dominoval rovněž favorit František Žaloudek ze stejnojmenné stáje, který shodou okolností získal rovněž 128 bodů, i když se tato kategorie hodnotí poněkud jinak. Proto se také oba těšili z putovního poháru pro mistry. Za ním s těsnějším odstupem sedmi bodů se umístil Petr Šteidl ze SPŠ a SOU Pelhřimova a třetí byl Michal Kužiel z týmu KLUK Dušníky.

Další kategorie

Co se týká dalších kategorií, šlo vesměs o historické jak traktory, tak i pluhy. Mezi nimi především zaujal Pavel Kocourek, který soutěžil v otevřené kategorii jednoradličných pluhů. V ní vyhrál, když řídil traktor Svoboda DK 12, snad nejstarší traktor mezi všemi, který se vyráběl v letech 1938 až 1949. Za něj oráč zapřáhl pluh R. Becher.

Poměrně těsné výsledky byly v kategorii klasických nesených pluhů, ve které soutěžilo sedm oráčů. Nejlepší nakonec byl Pavel Vaňourek s traktorem Zetor 5711 a pluhem PH – 014, v závěsu za ním skončil vítěz z Nabočan Oskar Malý s traktorem Zetor 25 a pluhem PH – 13 a třetí se nakonec umístil Jan Vašulín, který řídil traktor Zetor 3011 a oral pluhem Kverneland.

V ostatních dvou historických kategoriích byla už účast slabší, proto uvedeme jen vítěze každé z nich. Mezi klasickými taženými pluhy první místo obsadil Josef Novák s traktorem Deutz s pluhem Landsberg.

V rámci kategorie historických otočných pluhů zvítězil Luboš Netolický, mimochodem vítěz z Nabočan na 5. mistrovství Pardubického kraje. Ten za tažný prostředek zvolil Zetor 4712 a pluh značky Rabewerk, typ Taube.

Ani v soutěži koňských spřežení nedošlo k překvapení. Tu vyhrál starý, známý Oskar Sněhota s koňmi Jasánek a Nanuk, jinak vítěz i letošního 2. česko-slovenského mistrovství v Nabočanech.

Jak informovali pořadatelé, společnost pro orbu ČR byla pověřena pořádáním mistrovství světa v orbě, které se v roce 2025 uskuteční v Praze v areálu České zemědělské univerzity, což je bezesporu pro tuto organizaci mezinárodním úspěchem i oceněním.

Celý článek Zdeňka Makovičky najdete v Mechanizaci zemědělství 11/2023.*

Orba jednostrannými pluhy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down