01.10.2023 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Secí stroje pro práci v jakýchkoli půdních podmínkách

V sortimentu techniky švédského výrobce Väderstad mají své zastoupení též secí stroje Rapid. Také secí stroje o menším záběru Rapid 300S i Rapid 300C mají integrovanou sekci pro přípravu půdy; každý zákazník si přitom může vybrat jednu z celkem šesti variant předního nářadí.

Kromě známé sekce krátkých talířových bran System Disc Aggresive je další variantou v ČR málo rozšířený System Agrilla CrossBoard Heavy. Ten sestává nejprve ze smyku CrossBoard Heavy, který je tvořen tvrzenými radličkami CrossBoard. Tyto radličky obstarávají urovnávání pole a rozbíjí hroudy.

Za nimi pak následují radličky na pružných slupicích v několika řadách. Tyto radličky za jízdy vibrují a tím kypří půdu a přerušují kapiláry. Činností radliček dochází k zapravení jemné ornice do oblasti seťového lůžka. Přitom se systém Agrilla vyznačuje nízkou energetickou náročností a také i malou hmotností. Díky široké nabídce předních nářadí je možné vyrobit secí stroje Väderstad Rapid přizpůsobené pro práci v jakýchkoli půdních podmínkách.  

Udržování výsevku

Mezitím, co probíhá příprava půdy předním nářadím, provádí dávkovací systém dávkování osiva. Poháněn je hydraulickým systémem traktoru a stále komunikuje s radarovou jednotkou, která poskytuje informace o aktuální pojezdové rychlosti. Secí stroj tak stále udržuje předem nastavený výsevek na požadované úrovni. A komunikace s obsluhou se i u secích strojů Rapid 300-400 C/S uskutečňuje bezdrátovou formou v reálném čase pomocí systému E-Control. Další možností je ovládání prostřednictvím ISOBUS anebo pomocí ovládací skříňky ControlStation.

Velkokapacitní zásobníky na osivo

Aby bylo množství zastávek na doplňování osiva sníženo na minimum, mají secí stroje Rapid zásobníky osiva s velkou kapacitou. Prostorný plnicí otvor plnění urychluje. Kombinovaný model má uvnitř svého zásobníku přepážku pro oddělení prostoru pro osivo od prostoru pro hnojivo. Přepážka je přestavitelná podle potřeby. 

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down