31.10.2023 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pásové zpracování má budoucnost

Základem technologie strip-till je zpracování půdy v pásu, do nějž se zaseje kulturní plodina a v tomto prostoru se také aplikují hnojiva či pesticidy. Nezpracované strniště chrání půdu před erozí a posklizňové zbytky na povrchu brání odpařování vody a povzbuzují mikrobiální život v půdě. Pokud se uvedené pracovní operace zvládnou během jednoho přejezdu, výrazně se šetří pracovní čas, provozní náklady a omezují se emise CO2.

Vyspělou techniku k tomuto způsobu zakládání porostů s výrazným protierozním účinkem a stabilizací vláhových podmínek v půdě má v nabídce i společnost P & L, spol. s r. o. A to jak zahraniční, tak vlastní výroby.

Modulární secí stroj

„V tomto roce přicházíme s modulárním secím strojem Mzuri Pro-TIL 4Tx, který disponuje širokými možnostmi pásového zpracování půdy a setí různých plodin včetně aplikace hnojiv či pesticidů během jednoho přejezdu,“ řekl týdeníku Zemědělec produktový manažer společnosti P & L Ing. Antonín Šedek. „Tento velice kompaktní stroj v záběru čtyři metry s řadou technických patentů pochází z Anglie, v současné době je jeho výroba převedena do Polska.“ Secí stroj je vybaven čtyřkomorovým zásobníkem o objemu více než 6000 l, přitom každá komora má rovnocenné dávkovací ústrojí. Každou z nich lze naplnit osivem včetně meziplodin, hnojivy či pesticidy.

Technika vlastní výroby

„Od konkurenčních firem se naše společnost liší i tím, že máme vlastní vývoj a výrobu zemědělských strojů s příznivým agronomickým efektem,“ pokračuje Antonín Šedek. „Výrobní program vychází z mnohaleté spolupráce s Mendelovou univerzitou v Brně a Českou zemědělskou univerzitou v Praze, ale i s řadou výzkumných ústavů, ministerstvem zemědělství a mnoha dalšími odbornými pracovišti. Na základě řady projektů vznikla celá rodina modrých strojů pro pásové zpracování půdy v agrotechnických postupech strip-till. A jedním z nich je Eco Tiller 600. Jde o jednoduchý stroj se snadnou obsluhou a nastavením. S ohledem na dlouhou pracovní jednotku ocení zemědělci velkou průchodnost. Stejně jako robustnost, stabilitu a provozní spolehlivost, jež jsou pro naše zemědělce, kteří si potrpí na veliké výkony, prvořadé.“

Celý článek naleznete v Zemědělci 44.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down