31.10.2023 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koncept vpravdě revoluční

Na veletrhu Agritechnica 2023 byl jeden stroj oceněn zlatou medailí. Získal ji nový koncept axiální sklízecí mlátičky New Holland CR, který používá zcela odlišný systém pohonu rotorů, žacího i čistícího ústrojí. Proč a s jakým cílem? Jedná se především o zvýšení výkonnosti při zachování legislativního omezení v maximální šířce kombajnu.

Současné sklízecí mlátičky mají pohony umístěné po obou stranách a tento prostor nemůže být využit k zvětšení šířky mláticího a separačního ústrojí. Proto New Holland na své nové rotorové mlátičce zcela předělal koncepty pohonů, které již nejsou umístěné po stranách a uvolněný prostor rozšířil plochu mlácení, separace i čištění.

Základem nové koncepce je centrálně a podélně umístěný motor, který je uložen v ose rotorů a díky tomu je jednoduchý jejich pohon, bez nutnosti úhlové převodovky či jiných prvků, které jsou nezbytné při klasice, kterou představuje příčné uložení. Levý z rotorů přitom slouží coby předlohový hřídel a je od něj odvozen pohon plnicího rotoru, který zabezpečuje rovnoměrný přísun pokosu do mláticího ústrojí.

Síta mají o 13 % větší plochu než u stávajících modelů CR a vyznačují se i bočním pohybem, který pomáhá lépe rozprostřít jemný omlat z rotorů (což je obvyklý problém rotorového provedení) a napomáhá výkonu čištění i při práci ve svazích. Nově řešený je samozřejmě i zrnový dopravník a změny jsou i v oblasti drcení a rozmetání slámy, kde je využito kamerové technologie pro kontrolu kvality řezanky.

Přesnější informace o nové sklízecí mlátičce budou známé až na Agritechnice 2023, kde bude unikátní stroj představen. Nová koncepce systému uložení motoru a řešení jednotlivých pohonů umožnily rozšíření prostoru pro mlácení, separaci i čištění zrna a tím se zvýšila výkonnost. Ovšem při zachování obdobné hmotnosti jakou mají současné modely CR.*   

Foto nové sklízecí mlátičky New Holland CR oceněné zlatou medailí na Agritechnice 2023
Nový New Holland CR nabízí zcela novou koncepci pohonů a vyšší výkonnost

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down