31.10.2023 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dříve, než to nastane  

Moderní sklízecí mlátičky bývají vybaveny systémy, které automaticky udržují jejich průchodnost na hodnotě blízké maximální. Slovo blízké je důležité, neb současná řešení využívají snímačů již instalovaných ve sklízecí mlátičce a řídicí jednotky pak posuzují veličiny související se zátěží různých systémů. Jedná se například o zatížení motoru, otáčky důležitých pohonů a tyto údaje se dávají do kontextu třeba se sklizňovými ztrátami. Výsledkem je automatická úprava pracovní rychlosti.

To co bylo popsáno v úvodu má jeden zásadní problém. Všechna vyhodnocovaná data jsou získávána přímo ze zaplněné sklízecí mlátičky, a tedy se zpožděním. Řeší se tak situace, která již nastala. Je to tedy podobné jako když je v autě klasický tempomat, který nevidí, že přichází kopec a následně a vlastně pozdě, začne překotně zvyšovat dodávku paliva, aby udržel nastavenou rychlost jízdy.

Case IH na letošní Agritechnice představí stříbrnou medailí oceněný systém, který pracuje s předstihem a využívá několika kamer umístěných na držácích a snímajících porost před žací lištou. Obrazy z kamer jsou vyhodnocovány a algoritmy v řídicích jednotkách pak vypočítávají kolik sklízené hmoty se za chvíli dostane do sklízecí mlátičky. Systém regulace rychlosti jízdy tak může pracovat s předstihem. A nejen to. Kamery umí měřit i profil terénu, a tak lze lépe udržovat výšku strniště než s využitím klasických hmatačů, které jsou místěné pod žacím válem tedy ne před, ale až za místem, kde probíhá sečení.

Snímání porostu a reliéfu terénu před žací lištou tak připívá k přesnější regulaci optimálního zatížení sklízecí mlátičky i k přesnějšímu kopírování žací lišty a snížení možnosti jejího kontaktu s povrchem pozemku. Výsledkem je vyšší výkonnost a provozní spolehlivost při sklizni.*   

Několik kamer umístěných na držácích snímá porost před žací lištou

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down