09.11.2023 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Curve Control pro rozmetadla

Skutečnost, že rychlost výrazně narůstá na vnějším poloměru a současně se snižuje na vnitřní straně oblouku v zatáčkách, je zvláště patrná u velkých pracovních záběrů rozmetadel a nevyhnutelně vede k nerovnoměrnosti aplikovaného množství hnojiv.

Problematika kompenzace křivky, tedy přizpůsobení dávky změnám rychlosti otáčení je již známá z postřikovačů. Ramena postřikovače jsou však umístěna těsně za bodem otáčení stroje a trysky se dají snadno ovládat. K dosažení kompenzace dávky při různé obvodové rychlosti trysek je tedy nutné upravit pouze množství postřikové jíchy aplikované jednotlivými tryskami.

U odstředivého rozmetadla je dolet hnojiva až dvojnásobný než jeho pracovní záběr a místo aplikace se proto nachází mnoho metrů za rozmetacím ústrojím (v závislosti na druhu hnojiva a pracovním záběru). Rozmetací obrazec má navíc tvar ledviny. Kromě změny množství aplikovaného hnojiva je proto u rozmetadla jedoucího do zatáčky nutné zohlednit zejména posun rozmetacího obrazce. To vyžaduje přesné znalosti o tom, jak rozmetadlo pracuje s různými hnojivy, a vyžaduje to i odpovídající úpravu řídicího algoritmu. Pomocí na Agritechnice 2023 stříbrnou medailí oceněného systému CurveControl je rozmetací obrazec odstředivého rozmetadla upravován při zatáčení.*

Nákres rozmetacího obrazce při zatáčení rozmetadla
Pomocí systému CurveControl je rozmetací obrazec odstředivého rozmetadla upravován při zatáčení

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down