22.11.2023 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompenzace zatáčení pro odstředivá rozmetadla firmy Amazone

Firma Amazone pokračuje ve vývoji u své aplikační techniky s cílem ještě dále zvýšit přesnost aplikace. Na své podzimní Tiskové konferenci v obci Bramsche v Německu prezentovala nový systém CurveControl pro svá odstředivá rozmetadla.

CurveControl je volitelný prvek v software pro ovládání rozmetadla. U odstředivého rozmetadla dokáže tento nový systém v průběhu zatáčení automaticky přizpůsobovat příčné rozdělení hnojiva zatáčce a korigovat vychýlení rozmetacího obrazce. Výsledkem je rovnoměrnější vývoj porostů, eliminace zbytečného přehnojování ploch uvnitř zatáček a rozhozu hnojiva i do oblastí mimo pozemek.

U postřikovačůfirma Amazone kompenzaci při zatáčení již vyřešenou a v nabídce. Ramena postřikovače se však nacházejí nedaleko od bodu otáčení stroje. Proto pro účinnou kompenzaci při zatáčení u postřikovačů postačuje pouze přizpůsobovat aplikační dávku v záběru postřikových ramen.

Složitá situace u rozmetadel

Naproti tomu u odstředivých rozmetadel je situace jiná. Šířka letu hnojiva je často dvojnásobkem pracovního záběru a bod aplikace hnojiva se nachází mnoho metrů za rozmetadlem. Rozmetací obrazec má kromě toho ledvinovitý tvar.

Z těchto důvodů musí být v průběhu zatáčení s odstředivým rozmetadlem prováděna nejen adaptace aplikovaného množství hnojiva v oblasti uvnitř zatáčky, ale také je třeba zapůsobit proti posouvání rozmetacího obrazce. A to vše vyžaduje důkladné znalosti způsobu fungování rozmetacího ústrojí u rozličných druhů hnojiv a komplexní přenesení těchto informací do regulačních algoritmů. Nový systém Curve Control pro odstředivá rozmetadla proto představuje vysoce inovativní řešení s vekou komplexností.

Nová varianta software

Dosavadní postupy hnojení pozemků mají tu nevýhodu, že za jízdy traktoru s rozmetadlem do zatáčky dochází uvnitř pracovního záběru ke vzniku přehnojených, resp. nedohnojených míst. Různá rychlost jízdy v kombinaci s reakcemi řízení v důsledku pohybů volantu tento efekt ještě zesilují.

Řešením je systém CurveControl, což je varianta software, určená pro rozmetadla Amazone ZA-TS a pro tažená velkoplošná rozmetadla Amazone ZG-TS.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 1/2024.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down