26.11.2023 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Světová premiéra hned tří novinek APV na Agritechnice

Rakouská rodinná firma APV se prezentovala na veletrhu Agritechnica v hale č. 9. Velký stánek byl zaplněný technikou pro setí, hnojení a údržbu travních porostů. Zároveň si tři velké novinky odbyly světovou premiéru.

Novinky a představené inovace se všechny nesly v duchu zjednodušení ovládání a zvýšení plošné výkonnosti. První novinka má označení RW a jedná se o rotační plečku s prutovými koly. Stroj má celoplošný záběr a svými šikmo postavenými, rotujícími prutovými koly vytrhává z půdy plevel. Díky své robustní konstrukci může sloužit i pro narušování půdní krusty. Přítlak na jedno prutové kolo může být ekvivalentem zatížení až 25 kg. Přitom je po celé délce pružicí dráhy přítlak na konstantní úrovni, díky promyšlenému pružinovému mechanismu. Přítlak je možné nastavovat v pěti různých polohách od nuly do třiceti stupňů.

Využitelná i za vlhka

Stroj může pracovat i když je na poli velké množství organické hmoty na povrchu půdy či při zvýšené vlhkosti. Mělkým prokypřením povrchové vrstvy půdy obnovuje rotační plečka APV RW také přístup vzduchu ke kořenům rostlin a mobilizaci živin. Těžiště stroje je v blízkosti traktoru a nároky na tahový výkon jsou nízké. Plečka se bude vyrábět v záběrech 6.15, 9.30 a 12.30 m a může být objednána i ve spojení s pneumatickým secím strojem APV PS M1 nebo M2.

Dalším velkým překvapením na stánku firmy APV byla radličková plečka HS 6012 M1 v neseném provedení o záběru šesti metrů. Speciálně vyvinuté radličky umožňují mělké zpracování půdy mezi řádky kulturní plodiny se současným podříznutím plevelů. Zvláštností je ovládání pomocí kamery Claas. Spolu s posuvným rámem se takto dosahuje precizní práce plečky v porostu. Plecí radličky jsou připojeny pomocí paralelogramu. Stroj se bude vyrábět v záběrech 3.13, 4.65 a 6.25 m.

Nová plečka s hvězdicovými koly

Třetí velkou novinkou byla nesená plečka s hvězdicovými koly APV RC 600 M1. Stroj o záběru 6,15 m má hmotnost 2200 kg a vyžaduje od traktoru dva dvojčinné vnější hydraulické okruhy. Minimální výkon traktoru je 66 W, tj. 90 k, stroj je tedy energeticky nenáročný. Ideální pojezdové rychlosti se pohybují v rozmezí 15 až 20 km/h. Trojdílné sklápění umožňuje složení do transportní polohy o šířce pod tři metry. Hvězdicová kola vytrhávají z půdy mladý plevel a vytřesením zbaví jeho kořenový systém půdy. Přítlak na každé kolo může dosahovat až 30 kg a výhodou je velká plošná výkonnost. Na přání může být plečka vybavena hydraulicky ovládaným zdvihem sekcí po 150 cm.

Na stánku se výrobce také pochlubil novou rozdělovací hlavou o větším průměru pro 12 až 64 výstupních hadic. Díky tomu je možné takto instalovat hadicové rozvody pro stroje o záběru až 24 metrů. Tím se sníží počet přejezdů po poli. Hlava je kombinovatelná s čelně neseným zásobníkem. Nově mají také secí stroje APV institucí AEF certifikovaný systém ISOBUS.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down