28.11.2023 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kde je třeba výkonnost, tam jezdí Big M

Počátek září byl co do počasí opravdu povedený. Řada zemědělců tak mohla dokončit sklizeň pícnin a někteří i obilnin, pokud se jim protáhla. Na to, jak vypadá efektivní seč jetele, jsem se zajel podívat do Zemědělské a. s. Krucemburk, která obhospodařuje 3600 ha zemědělské půdy.

„Ještě před několika dny jsme sklízeli zbytek ovsa,“ říká mi Tomáš Grygar, který je v akciové společnosti místopředsedou představenstva, „ale teď už se soustřeďujeme jen na pícniny. V našich podmínkách tvoří asi polovinu výměry,“ říká mi, když spolu pozorujeme nový Krone Big M 450 CV, který svižně ukrajuje stonky jetele ze stojícího porostu. Výnos není moc velký, ale díky tomu, že nedávno dosti zapršelo, tak je co sklízet. Na druhou stranu nám teď přeje počasí, takže bychom toho měli hodně zvládnout.“

Tisíce hektarů ročně

Big M 450 se v Krucemburku objevil letos na jaře a dodala jej společnost Moreau Agri Vysočina. A jaké byly důvody jeho pořízení? Není překvapením, že se jednalo hlavně o výkonnost. „Původně jsme používali tři žací trojkombinace na traktorech, a tak samojízdný stroj byl pro nás logickým řešením. Nakonec v sousedním zemědělském podniku již mají jeho třetí generaci, a tak jsme měli představu co od něj můžeme očekávat. Měli jsme možnost si jej i vyzkoušet a přesvědčit se, jaký výkon dokáže podat.  Po jeho nasazení jsme jednu traktorovou trojkombinaci mohli vyřadit, jedna dále pravidelně jezdí a jednu máme jako záložní. Přece jen pokud by Big M potřeboval servis, tak ho musíme rychle nahradit."

„A nastala v letošní sezóně taková situace?“ ptám se obratem. Tomáš Grygar se začne usmívat. Dozvím, se, že nastala a bylo třeba upravit upevnění splazů na žacích jednotkách. Výrobce to vyřešil použitím jiných šroubů a od té doby vše funguje. Potvrzuje mi to i řidič stroje Jaroslav Staněk, kterému jsem se na chvíli vnutil do kabiny a jenž je v podniku jedním z nejzkušenějších pracovníků. Doposud jezdil s traktory se žacími lištami a změně na samojízdný stroj se nejprve trochu bránil. Ale neměl moc šanci. Podle slov Tomáše Grygara totiž jen málokdo zná místní pozemky a jejich překážky tak dobře jako on, a tak není s podivem, že mu svěřili nový stroj.  

Kritiku na něj ale žádnou neměl. Líbí se mu především lepší výhled, výkonný motor (je použit 450koňový Liebherr, šestiválec se zdvihovým objemem 12 l!), výkonnost soupravy, dobře fungující navigace (možné je i automatické zvedání sekcí při dojíždění na souvrať), nebo vzadu umístěný chladič, který netrpí zanášením nečistotami. Pozitivní je i systém automatického posuvu čelní žací jednotky při zatáčení pro omezení nedoseků při obsekávání a příjemným provozním benefitem pak centrální mazání. A pochválil i spolupráci se servisním technikem ze společnosti Moreau Agri Vysočina.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 12/2023.*

Obsluha žacího stroje Big M 450, Jaroslav Staněk před svým strojem
Obsluha žacího stroje Big M 450 Jaroslav Staněk

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down