01.12.2023 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Väderstad Tempo má možnost využívat kapalná hnojiva

Pro zemědělce, kteří již nyní přemýšlejí nad tím, jak dále posunout technologii přesného setí kukuřice a dalších jařin v nadcházejícím roce, bude zajímavá informace o novince firmy Väderstad.  Nově lze secí stroj Väderstad Tempo L 8-24 vybavit systémem kapalných hnojiv. Systém je plně integrován do stroje a je konstruován pro vysokorychlostní přesné setí, kterým je Väderstad Tempo známý.

Nová varianta kapalného hnojiva měla premiéru na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2023. Za účelem prezentace této novinky byl vystaven velký tažený přesný secí stroj Tempo L 8-24 na stánku firmy Väderstad v hale č. 12.

„Zaznamenali jsme poptávku farmářů po možnosti dodatečného hnojení se secím strojem Tempo. Proto jsme navrhli systém kapalných hnojiv, který odpovídá výkonu secího stroje Tempo. To zahrnuje snadné nastavení, plnou kontrolu a přesnost po jednotlivých řádcích,“ řekl na Tiskové konferenci na Agritechnice Oskar Karlsson, ředitel pro řízení produktů pro přesné secí stroje ve společnosti Väderstad.

Různé možnosti aplikace hnojiva

Nový systém má plastový zásobník na kapalná hnojiva o objemu 2 000 litrů. Kapalné hnojivo lze aplikovat buď do řádku s osivem prostřednictvím řádkových jednotek, nebo vedle řádku prostřednictvím hnojivových botek. Pro usnadnění práce obsluhy je systém navržen tak, aby umožňoval širokou škálu různých dávek kapalných hnojiv bez nutnosti výměny trysek.

„Stroj například zvládne standardní dávky kapalných hnojiv od 30 až do 200 litrů na hektar bez výměny trysek na stroji, při rozteči řádků 750 mm a rychlosti jízdy 15 km/h,“ řekl Oskar Karlsson.

Snímače monitorují dávkování

K řízení dávky kapalných hnojiv slouží snímače průtoku, které neustále monitorují výstupní dávku. Na základě této zpětné vazby o výstupu v reálném čase systém automaticky udržuje zvolenou výstupní dávku.

„Obsluha si nastaví požadovanou dávku kapalných hnojiv v litrech na hektar. Díky sledování průtoku hnojiva systémem stroj automaticky reguluje výstupní dávku za provozu. Není tedy potřeba žádná kalibrace,“ řekl Oskar Karlsson.

Systém kapalných hnojiv je plně integrován do řídicího systému Väderstad E-Control na bázi iPadu, kde řidič získá plnou kontrolu nad prací při setí na poli. Stejně jako při dávkování osiva, tak také u dávkování kapalného hnojiva se uplatňuje vypínání po řádcích funkcí Section-Control.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down