30.11.2023 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové trendy v zemědělství

Technologický a technický pokrok společnosti v posledních několika letech nabral tempo, o kterém se nám ještě na přelomu století ani nezdálo. Především v oblasti elektroniky a IT jsme svědky významného pokroku, který má přesah i do jiných oborů. Může nás těšit, že zemědělství v tomto ohledu není výjimkou. Právě naopak, patří k oborům, které se inovují velmi rychle a využívání moderních technologií je obzvlášť viditelné.

Fenoménem je neustálé zvyšování podílu automatizace a robotizace. Ještě v nedávné době zavádění těchto technologií dominovalo v živočišné výrobě, ale v posledních několika letech je tento trend patrný i v rostlinné výrobě a v oblasti zpracování produkce. Často můžeme být svědky toho, že vývoj nových technologií předbíhá oblast legislativy, často i lidské představivosti.

V oblasti rostlinné výroby, na kterou se v tomto článku zaměříme, je nevýhodou nižší využití techniky v průběhu roku. Zvláště pokud se jedná o jednoúčelové stroje. Tato skutečnost pak výrazně prodražuje jejich nasazení. Z toho vycházejí i výrobci techniky při vývoji nových strojů, které jsou plánovány jako autonomní, nebo alespoň obsahují prvky robotiky a automatizace. Jedna část vývoje proto směřuje směrem ke konstrukci víceúčelových nosičů nářadí, které by výhledově měly částečně nahradit klasické traktory a ostatní nosiče nářadí. Takové stroje jsou integrovatelné s větším počtem nářadí. Koncepčně jsou nejčastěji řešeny na bázi klasického vozidla s kolovým nebo pásovým podvozkem, nebo jako portálové.

Univerzální robotické nosiče nářadí

Příkladem takového nosiče je dánský autonomní robot Agrointelli Robotti. Je vybaven tříbodovým závěsem a vývodovým hřídelem, takže k němu lze připojit běžné pracovní stroje. Pohon je řešen dvěma spalovacími motory o výkonu 55,4 kW. Nosič je vhodný například pro setí a kultivaci přesných řádkových kultur, speciálních polních plodin a záhonových kultur v zelinářské výrobě.  Pro českou republiku tyto stroje dodává společnost Leading Farmers CZ, a. s.

Dalším příkladem polních robotů, které jsou k dispozici na našem trhu jsou autonomní roboty řady AgXeed, které dodává více společností (například AGRI-PRECISION s.r.o., Leading Farmers CZ, a. s.)  Univerzálním robotem, který podle tvrzení dodavatele může při polních pracích nahradit traktor střední třídy je typ AgXeed AgBot 5.115T2. Robot má pásový podvozek, je v předu i vzadu vybaven tříbodovými závěsy. Pro pohon nářadí lze využít vývodový hřídel, hydraulické okruhy nebo elektrickou přípojku 700 V. Variantním typem je AgXeed s kolovým podvozkem. Typ AgBot 2.055W3 vybavený tříkolovým podvozkem je určen pro sady a vinice, typ AgBot 2.055W4 na čtyřkolovém podvozku je vhodný k přesným pracím, jako je setí a plečkování řádkových plodin.

Autonomní robot Robotti Agrointelli  při přesném setí
Autonomní robot Robotti Agrointelli

Příkladem dalšího autonomního zařízení s pásovým podvozkem je nosič Amos amerického výrobce Amospower ze státu Iowa. Zařízení je plně elektrické s instalovaným výkonem 63 kW. Výdrž baterie výrobce udává v rozmezí 4-8 h. Pracovní nářadí je integrováno pomocí tříbodového závěsu s možností napojení na vývodový hřídel.

Pásové podvozky využívají i některé nosiče určené pro práci v trvalých kulturách. Příkladem je univerzální nosič Slopehelper společnosti PeK Automotive určený pro práce v sadech a vinicích. V České republice je dodávaný například společností SYNPRO, s. r. o. Maximální hmotnost uváděná výrobcem je 2 300 kg. Zařízení je univerzálně využitelné při kultivaci porostu, zelených pracích, aplikaci přípravků pro ochranu atd.

To už tu bylo

Poněkud odlišná konstrukční koncepce je využita u strojů, které mimo čelního nebo zadního zavěšení nářadí umožňují i jeho integraci mezi osy. Pamětníkům a znalcům historické techniky tento koncept může připomínat německé traktory typu RS. Příkladem takového stroje je E-trac francouzské společnosti Elatec. Na internetových stránkách výrobce uvádí, že se jedná o prototyp robotické verze elektrotraktoru, který je standardně vyráběn s manuálním ovládáním. Z hlediska polních prací jsou výhodou větší zadní kola a vysoká světlost. Stroj má řiditelnou přední nápravu a elektronicky řízený diferenciál zadní nápravy. To umožňuje využití různých poloměrů zatáčení bez nežádoucích smykových efektů. Celková výrobcem udávaná hmotnost zařízení i s akumulátory je asi 800 kg, doba práce na jedno nabití 4 - 8 hodin.

Celý článek Jiřího Součka najdete v Mechanizaci zemědělství 12/2023.*

E-trac od francouzské společnosti Elatec připomíná známý RS-09
E-trac od francouzské společnosti Elatec

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down