09.12.2023 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový sólo secí stroj Kverneland Satio

Norská společnost Kverneland měla na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2023 skutečně velmi prostornou expozici. Vystavovala stroje napříč celým svým sortimentem. Nechyběly ani novinky. V oblasti secích strojů k nim patří řada Satio.

Kverneland Satio je nová generace pneumatických sólo secích strojů, charakterizovaná hospodárností využití i flexibilitou. Satio lze použít k výsevu ve správný čas, nezávisle na podmínkách pro předseťovou přípravu. Plodiny, jako je například ozimý ječmen, potřebují rovnoměrně zformované seťové lůžko. Kultivace půdy by proto měla probíhat nejméně dva týdny před setím, aby bylo dosaženo mělkého uložení osiva do hloubky 2 až 4 cm. 

Kompaktní a lehký secí stroj

Kverneland Satio je kompaktní a lehký nesený secí stroj v provedení sólo pro menší traktory. Výsev je nezávislý na předseťové přípravě a lze jej provádět při vyšších pojezdových rychlostech. Časové okno pro setí se prodlužuje, a to i za ztížených povětrnostních podmínek. Tím, že k agregaci postačuje lehčí traktor, se zhutnění půdy ve stopách od jeho kol redukuje na minimum, stejně jako spotřeba paliva.

Satio je k dispozici v pevné verzi v šířce 3,00 m a 4,00 m a v hydraulicky sklopném provedení s pracovním záběrem 5,00 m a 6,00 m. Modely s pevným rámem disponují objemem zásobníku 750 l nebo 1 000 l a mechanickým pohonem výsevního ústrojí Kverneland. Výsevní ústrojí dokáže dávkovat požadovaný objem osiva v rozpětí od 2 až do 380 kg na hektar. 

Elektricky poháněné výsevní ústrojí

Zásobník osiva modelů se sklopným rámem nabízí velký objem 1 700 l. Výsevní ústrojí ELDOS (rozpětí dávkování 1 - 400 kg/ha) v provedení e-com nebo e-bas je poháněno elektricky a nabízí maximální pracovní komfort.

Kverneland Satio se pyšní přepracovanou výsevní lištou. Nyní je osazena secími botkami CX-II pro optimální pronikání do půdy a uživatelsky přívětivé nastavení, jako například centrální nastavení hloubky. Jako cenově výhodná alternativa, např. pro vlhké a lepivé půdy, je nová secí botka CX-II nyní k dispozici i bez přítlačného kola. Speciální zakřivený design umožňuje udržování hloubky výsevu i v podmínkách lehkých půd a dále i úsporu hmotnosti.

"S pružnou fixací botek je zemědělec schopen měnit rozteč řádků podle svých individuálních pěstitelských systémů. Z továrny dodáváme přednastavení 12,5 cm nebo 25 cm,", vysvětluje Sebastian Koers, produktový manažer firmy Kverneland pro technologii setí. 

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down