16.12.2023 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Transportní zařízení pro kotoučový pěch LEMKEN

Tradiční výrobce pluhů, firma LEMKEN, vyrábí buď k pluhu pevně připojený pěch FlexPack, anebo pak pěch VarioPack. VarioPack má kotouče o větším průměru i tloušťce a je proto za pluhem tažený. Připojen je na speciálním rameni a pro otáčení na souvratích anebo přepravu se od pluhu odděluje. Pro zjednodušení práce firma LEMKEN vyvinula nový závěsný systém, v němž se pěch VarioPack nechá velmi jednoduše transportovat po silnici.

Kotoučové pěchy se využívají tam, kde není dostatek prostoru k tomu, nechat půdu přirozeně slehnout. Tlakem svých kroužků pěch nejenom že drtí hroudy, ale zároveň obnovuje půdní kapilaritu a omezuje ztráty půdní vlhkosti. Pozemek je urovnaný a odpadá jedna operace následného zpracování půdy.

Pěch je k tažnému rameni pluhu tradičně připojen pomocí táhla; k odpojení táhla dochází po hydraulicky ovládaném odjištění čepu. Na tomto praxí osvědčeném systému se nic nezměnilo.

Novinka pro usnadnění přejezdů

Protože se ale pěch LEMKEN VarioPack nedá převážet společně s pluhem, s nímž pracuje, trochu komplikuje situaci nutnost separátního traktoru pro dopravu pěchu. Firma LEMKEN představila na svém stánku na veletrhu Agritechnica 2023 novinku, která má přepravu pěchu VarioPack usnadnit. Nové závěsné zařízení je do pěchu integrováno a při práci za pluhem pěch nijak neomezuje (naopak – ještě více zvyšuje přítlak na kroužky).

Ovládání z kabiny traktoru

Jakmile je orba na poli dokončena, přestaví se půdní pěch VarioPack z pracovní do transportní polohy. To se provede pohodlně kompletně hydraulicky z kabiny traktoru. Potom řidič separátního traktoru zacouvá k pěchu VarioPack, jenž je na boku opatřen přídavnou ojí. Při práci půdního pěchu za pluhem je tato oj sklopena nahoru, pro přepravu ji stačí sklopit a zapojit do spodních táhel tříbodového závěsu traktoru. Poté se pomocí hydrauliky traktoru sklopí k zemi podvozek VarioPacku a s pěchem (i o šířce větší než 3 m) a případně i s doplňkovým drobicím válečkem  je možné se po silnici pohodlně a bezpečně přesouvat rychlostí až 40 km/h. S celkovou šířkou 2,8 m nebude problém ani na úzkých polních cestách.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down