21.01.2024 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Univerzální radličkové kypřiče Kverneland v taženém provedení

Tažené modely radličkových kypřičů Enduro T a Enduro Pro T firmy Kverneland jsou koncipovány tak, aby splňovaly požadavky středně velkých farem na kvalitně provedené zpracování půdy po sklizni, ale i v dalších ročních obdobích. Mají pro to dostatečný pracovní záběr a díky vlastnímu podvozku vyžadují jen minimální zvedací sílu zadního tříbodového závěsu traktoru. Nabízejí tak adekvátní plošnou výkonnost, kterou zemědělci od techniky pro podmítky očekávají.

Tažené modely radličkových kypřičů Kverneland Enduro T a Enduro Pro T jsou vyráběny v moderním závodě ve francouzském městě Les Landes-Genusson, společně s nářadím na předseťovou přípravu půdy, hloubkovými kypřiči, stroji pro pásové zpracování půdy v systému Strip Till a krátkými talířovými branami. Model Enduro Pro T 5000 byl k vidění na stánku firmy Kverneland na veletrhu Agritechnica 2023.

Kypřiče s univerzálním využitím

Kypřiče Enduro T a Enduro Pro T umějí díky uspořádání pracovních orgánů a své délce provést nakypření půdy, její urovnání, rozbití hrud a opětovnou konsolidaci – v průběhu jednoho přejezdu. Jedná se o efektivní a univerzálně využitelné kypřiče, které najdou uplatnění jak při první či opakované podmítce, tak i při hlubším zpracování půdy.

Aby bylo možné kypřiče využívat skutečně univerzálně, je možné slupice osadit různými typy radliček. Radličky jsou v jednotlivých řadách rozmístěny tak, že výsledné rozestupy mezi jejich záběry činí 280 mm. Vzdálenost mezi řadami radliček je 750 mm a co je také důležité, je velká světlá výška rámu na úrovni 870 mm. Díky těmto parametrům je zajištěno intenzivní promísení půdy s posklizňovými zbytky a jejich zapravení do profilu. Značná světlá výška, jakožto i dostatečná vzdálenost radliček mezi sebou v řadě znamenají velkou průchodnost. Riziko ucpávání je velmi malé i při značném množství slámy na povrchu pozemku. Modely nových radličkových kypřičů Kverneland Enduro Pro nabízejí maximální pracovní hloubku 35 cm a model Enduro pak 30 cm.

Vhodně zpracovaný půdní profil

U kypřiče je důležitá nejenom jeho účinnost na nakypření půdy, ale i na její zpětnou konsolidaci. Správné utužení půdy efekt předchozího nakypření nijak nesnižuje, zato je významné pro urychlení rozkladu slámy, redukci škod po slimácích a omezení ztrát půdní vláhy. Správně fungující utužovací válec zanechává dobře vyrovnaný povrch půdy, zatímco ve spodní vrstvě je vytvořen základ pro rovnoměrné seťové lůžko. 

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down